Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

ЕП ще гласува възможност за замразяване на членство в ЕС

Гост в студиото на Брюксел 1 - евродепутатът от левицата Илияна Йотова по темата за възможните мерки срещу Унгария, Гърция, Италия, Хърватия заради неспазването на европейските правила за мигрантите, 12 декември 2015

12.12.2015 | 22:23 Редактор: Виргиния Стаматова
ЕП ще гласува възможност за замразяване на членство в ЕС

Очаква се през следващата седмица, Европейският парламент (ЕП) да гласува разолюция, в която е предвидена и възможност за замразяване на членството в ЕС, заяви в предаването "Брюксел 1" евродепутата от левицата Илияна Йотова.

Това е най-суровото наказание и то може да бъде приложено спрямо Будапеща, след като ЕК стартира наказателна процедура заради проблемите с мигрантите и законодателството на страната за предоставяне на убежище, което според ЕК противоречи на правилата на ЕС. Замразяването на членството на Унгария е постижимо само с квалифицирано мнозинство в Съвета, а това е трудно, стана ясно още от изказването на Йотова. 

„Казусът Унгария е по-сложен, отколкото изглежда, понеже тя не желае да спазва условията, наложени от ЕС за бежанската криза. Предложението страната да бъде наказана се обсъжда още от предишният мандат. Тогава тя не беше дадена на Европейския съд нито за поправките в Конституцията, нито за свободата на Централната банка и съдиите.  Сега обаче в резолюцията ЕП ще поиска при определени условия да се задейства чл. 7 от Договора. Това е най-тежкото наказание за стратите членки.  Чл. 7 означава, че може да се поиска замразяване на членството на една страна в ЕС, а това влече  след себе си тежки последствия като замразяване на еврофондовете и правото на глас в Съвета на ЕС," обясни Илияна Йотова.


На въпрос реална ли е тази опасност Йотова отговори:


"Тази опасност е реална, но формално е трудно постижима на този етап, защото се иска доста голямо квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС, за да може страната да бъде дадена на Съда в Люксембург и да задейства чл. 7, но ние сме длъжни да дадем този сигнал на Унгария, защото смятам, че посланията, които идват от тази страна и по отношение на правата на човека, и по отношение на миграцията, не правят чест на нито една държава," коментира европарламентаристката.

По повод информацията, пък, че членството на Гърция в Шенген може да бъде прекратено, заради невъзможността й да контролира потока от бежанци, които преминават през нейната територията, Йотова поясни, че изискването на този епап е невъзможно за изпълнение: 

"В момента (бел. ред , в Европа)  работят 2 от т.нар. „горещи точки“, съответно по една на територията на Италия и Гърция, а трябваше да са 160. Свалянето на отпечатъци и изпращането им в системата „Евродак“ е много скъпа технология."

Вижте повече от изказването на Ил. Йотова във видеото.