fallback

Дълъг период на нестабилност след гражданската война в Сирия

Проф. Владимир Чуков в студиото на Брюксел 1

06.12.2015 | 14:42 Автор: Виргиния Стаматова

„Сирия ще стане един голям Ливан, но след много дълъг период от време“, прогнозира в студиото на предаването „Брюксел 1“  по телевизия Bulgaria ON AIR арабистът проф. Владимир Чуков.

Той вижда две алтернативи пред Сирия – едната според него е свързана с „поддържаната от Турция партия „Мюсюлмански братя“, която в момента е нелегална в Сирия, а втората - с налагане на умерените салафити, известни още като сунитска опозиция.

„В момента се формира формалната страна на Сирийските кантони“, коментира арабистът по повод предстоящата между 8 и 10 декември среща на сирийската опозиция в Риад (Саудитска Арабия).

Още по темата

Проф. Чуков обясни новата позицията на френския външен министър Лоран Фабиюс, който през седмицата коментира, че един бъдещ политически преход в Сирия не означава непременно, че Башар Асад трябва да напусне преди прехода, с ревизията, направена след атентатите в Париж. Преди два месеца Франция беше сред непоколебимите противници на сирийския лидер.

„Управляващите в Сирия са творение на Франция, но вече са прокси на Русия и това не се разбира от Париж“, коментира още Чуков. 

Вижте още във видеото.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback