Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Ще спре ли Турция мигрантския поток към ЕС срещу 3 млрд евро и облекчен визов режим?

В първата част на Брюксел 1,от 05 декември, отношенията между Турция и ЕС, в студиото на Милена Милотинова обсъждат проф. Владимир Чуков и евродепутата Ангел Джамбазки. По скайп участва колегата му Ева Паунова.

06.12.2015 | 14:22 Редактор: Виргиния Стаматова
Ще спре ли Турция мигрантския поток към ЕС срещу 3 млрд евро и облекчен визов режим?

 

 „Споразумението между Турция и ЕС е капитулация на безидейната европейска политика по отношение на Турция и нелегалните мигранти“, коментира в студиото на Брюксел 1 евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти (ПЕКР) Ангел Джамбазки в отговор на въпроса на Милена Милотинова „Ще затегне ли Турция граничния контрол за бежанците срещу 3 млрд евро от ЕС и безвизов режим?“

Още по темата

 „ЕС призна, че не можа да охранява външните си граници“- допълни той. По думите му, Турция е страна в близкоизточния конфликт със свои геополитически интереси, която в допълнение мести мигрантския поток, като пешки по шахматна дъска ту към Гърция, ту към българската граница, ту към Италия.

Заместник-председателят на ВМРО поясни, че 3-те млрд. евро, които Европа ще плати на Турция, за да охранява границата си със Сирия, ще дойдат от страните членки, включително и от българските граждани.

Ние плащаме на Турция, за да изпълнява поетите международни задължения по охрана на държавните си граници“, категоричен беше Джамбазки.

Евродепутатът Ева Паунова, коментира, че Европа би похарчила повече пари, ако трябва да се грижи за мигрантите на собствена територия. Тя допълни, че е рано да каже се дали Турция ще получи пълноправно членство в ЕС или привилегировано партньорство.

Според арабиста Владимир Чуков, също гост в студиото: „Силата на Брюксел като политически център намалява, за което говори разделението в позициите на страните от Западна и Източна Европа по въпросите за мигрантския поток“. Той поясни, че днес се сбъдва една голяма мечта на Анкара – да направлява политиката на ЕС в Близкия изток.

На въпроса за интеграцията, той е на мнение, че Турция трябва да изпълни всички критерии за членство в Евросъюза, като свободата на словото и правата на журналистите, правата на малцинствата, които към днешна дата не се спазват. „В момента Анкара прави етническо прочистване на тюркмените в Сирия,“ категоричен беше Чуков.

Вижте повече във видеото.