Една от най-дискутираните теми през седмицата беше тази за данък обществено здраве или, както доби популярност, данък „вредни храни“. Проектът на министър Петър Москов предвижда който избира храни с повече сол, консерванти, мазнини и захар, да плаща между 3 до 78 процента повече, отколкото за храните, чиито съставки са в рамките на здравните норми. С данъка ще се облагат само храни, които имат своя по-здравословен заместител, мотивира се здравният министър.
Дали и как този данък ще доведе до по-здравословно хранене и какъв е европейският опит – разговор с проф. Стефка Петрова от Националния център по опазване на общественото здраве, Богомил Николов, председател на Асоциация Активни потребители, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и Боян Рашев, от консултантската компания за устойчиво развитие Denkstatt. По телефона - Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Вижте първата част на предаването Брюскел 1.
Вижте и втората част на предаването.