Премиерът подкрепя идеята за данък-вредни храни

В бюджет 2016 ще бъде заложен 2% дефицит, обяви премиерът

23.10.2015 | 09:54 Редактор: Мариета Иванова
Премиерът подкрепя идеята за данък-вредни храни

Премиерът Бойко Борисов подкрепя идеята за т.нар. 'данък вредни храни“, стана ясно от думите му пред Нова телевизия. Той обаче е препоръчал на здравния министър Петър Москов внимателно да прецизира текстовете, за да не се стигне до опорочаване, пише Investor.bg. Преди ден финансовият министър Владислав Горанов посочи, че не очаква сериозни постъпления след въвеждането на подобен данък. Редица анализатори също  вече поставиха под съмнение разчетите за очакваните резултати за събираемостта от подобна ставка.

Борисов  съобщи още, че за следващата година ще бъде заложен дефицит от 2%.

Още по темата

Той заяви й, че няма притеснения за ръста на бюджетния дефицит и възможността за санкции за това, защото приходите в хазната са увеличени. Само „данъчните приходи” през тази година ще бъдат с 1,6 млрд. лева повече, а от митата и акцизи ще бъдат събрани към 2,4 млрд. лева повече.

По отношение на предложението на социалния министър Ивайло Калфин за увеличаване на минималните осигурителни прагове с изключение на сектора на тютюнопроизводството премиерът коментира, че тази стъпка не е била добре приета в обществото, а и мярката не е съгласувана с него.

Още от интервюто на премиера може да прочетете в Investor.bg