fallback

Не може да има избор под дулото на оръжие

Олена Коцева от Сдружението на украинските организации в България в предаването Брюксел 1 на 10 май 2014

10.05.2014 | 15:55

Русия прикрива истинските си намерения, предлагайки отлагане на референдума в Източна Украйна, каза за Милена Милотинова в предаването Брюксел 1 Олена Коцева.

Според нея е недопустимо Жириновски като депутат да подарява танк на сепаратисти. Според нея проруските активисти в Източна Украйна са въоръжени с техника на въоръжение единствено в руската армия.

Президентът Владимир Путин призова в началото на май да бъде отложен референдумът, насрочен за 11 май 2014 от сепаратистите в Донецка и Луганска област на Източна Украйна.

Сепаратистите обаче заявиха, че няма да променят датата на референдумите. Искрен ли беше призивът на руския президент коментира пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" Олена Коцева - председател на Сдружението на украинските организации в България.

"Трудно може да се вярва на Путин, защото и в момента в Мариопул има убити, там сепаратистите са въоръжени с танкове. Има информация в Интернет, че лично Жириновски е подарил един танк на някой от сепаратистите. За мен е абсолютно недопустимо един парламентарист да си позволява такива "подаръци", каза Олена Коцева.

"Да не говорим, че сепаратистите и в Славянск, и в другите градове, където се водят такива боеве, са въоръжени с техника,която е единствено на въоръжение в руската армия.

Доказано е с технически параметри, че такова оръжие не може да има на склад в украинската армия, защото просто го няма, и може да бъде доставено само от Русия," допълни Коцева.

Според нея близките дни ще покажат дали президентът Путин е бил искрен в призива си да се отложи референдума в двете области в Източна Украйна.

"В края на април в Украйна е направено проучване, при което точно в тези две области 76% от населението се е изказало за единна Украйна," каза Коцева и допълни, че насрочената от властите в Киев за 14 май 2014 среща за национално единство ще покаже какъв да бъде статутът на тези две области, дали да бъдат увеличени пълномощията на определени местни власти, но в никакъв случай не може да се решава каквото и да било под дулата на автоматите.

Подробностите по темата можете да проследите в предаването "Брюксел 1" в събота, 10 май 2014 от 18:00 часа. Кратък откъс - във видеото:

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback