fallback

Магазините във Франция да работят и в неделя: Валс

Пакетът реформи, който ще бъде предложен на 10 декември

08.12.2014 | 17:53

Френското правителство иска магазините да остават отворени повече недели в годината, според предложението за реформа, което ще бъде представено тази седмица, съобщава АФП.

Идеята обаче не се приема с одобрение.

В страната, където магазините са в момента обект на стриктни ограничения за работно време, предложението се смята за целящо да предизвика така нужния ръст в потреблението в икономика, нуждаеща се от тласък.

Правителството е убедено, че мярката, една от редица подобни, които ще бъдат одобрени от кабинета на 10 декември преди да влязат за гласуване в парламента в началото на януари 2015, ще направи Франция по-привлекателна за чуждестранните туристи.

Кметствата ще могат да издават търговски лицензи за 12 недели в годината, вместо досегашните пет.

Освен това местните власти ще бъдат задължени да предоставят пет недели годишно, докато в момента не можеха да дават безплатно нито една.

В туристическите райони и някои оживени центрове, регулациите ще бъдат още облекчени.

Министър-председателят Манюел Валс заяви в ТВ интервю в неделя, че особено Париж е изправен пред риска да изпусне туристите си, ако законите не се променят.

"Искаме ли милиони и милиони туристи - особено китайски, които идват в столицата, да си тръгнат и да отидат да напазаруват от Лондон в неделя?" попита Валс.

"Смятам, че по очевидни причини - икономически, конкурентноспособност, създаване на заетост, отварянето на определен брой магазини, в определени туристически зони е правилната посока," добави той.

Мярката обаче срещна съпротивата, защото във Франция, за разлика от много други европейски страни, привързаността към неделята като почивен ден все още привлича значителна подкрепа.

Валс е разтревожен, че "ще има дебат" по предложението.

Всъщност 30 процента от работната сила във Франция вече работи от време на време в неделя.

Несъгласие магазините да работят в неделя има в различни краища на политическия спектър, сред католически и синдикални лобита.

Проучване на общественото мнение, публикувано в петък показва, че 62% от запитаните са били съгласни магазините да отварят в неделя, въпреки че 60% са заявили, че не искат да работят в този ден.

Според L'Opinion представителите на левицата в кметството на Париж са втвърдили позицията си спрямо идеята магазините да отварят в неделя.

 

Дебатът дали икономическата активност да спира в неделя се активизира на 3 декември с публикуването на неокончателния доклад на Информационната мисия на кметството на Париж.

Докладът показва ефекта от нарастването на броя на зоните, които ще бъдат засегнати от изключението.

В момента в тях влизат агломерации с население над 1 милион: Париж, Екс-Марсилия, Лион и Лил, създадени със закона Майе от 2009. Той разреши да се работи в неделя, очертавайки географските зони, но посочи и определени сектори на икономическа дейност, за които да се прилага.

Сегашното състояние на законодателството във Франция, свързано с прилагането на закона Майе от 2009 включва 5 туристически зони в Париж и 575 населени места, обявени за общини от туристически интерес. В тях магазините могат да отварят всяка неделя, без компенсация чрез възнаграждение, нито почивка за служителите.

В момента законът предвижда пет недели годишно магазините да са отворени в другите зони на Париж, както и в страната.

Според статистическите данни на DARES за 2011 6,5 млн души са работили в неделя, от коэито 13% /3 млн/ - редовно. Тази цифра расте постоянно от 1990.

Според същия източник 60% от служителите в хотелиерството и ресторантьорството работят в неделя, както и 82% от секторите на защита на лицата и имуществото.

Накрая 20% от служителите казват, че са свикнали да работят в неделя.

 

Проектозаконът за насърчаване на растежа и икономическата дейност ще бъде представен в Министерския съвет в Париж на 10 декември от новия министър на икономиката Емануел Макрон.

Това ще бъде тест за Макрон, който, подобно на предшественика си, Арно Монтебур, трябва да защитава модернизацията на определени професии и непопулярните промени в правото на труд.

Париж среща нетърпението на Европейската комисия. Партньорите в общността настояват за структурни реформи във Франция.

"Комисията го каза ясно, че това, което се предлага до момента не е  достатъчно. С което съм съгласна", отсече в неделя Ангела Меркел в интервю за Die Welt.

Останалите мерки, които министърът на икономиката Макрон внася на 10 декември:

- превозите с автомобилен транспорт: междуградските връзки, които в момента са силно ограничени, ще бъдат либерализирани;

- отваряне на капитала на летищата в Ница и Лион, от 60% който в момента е собственост на държавата. Правителството предвижда да освободи активи за 5-10 млрд евро в следващите 18 месеца.

fallback
fallback