fallback

Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа

156 кметства са приключили миналата година с дефицит

12.03.2016 | 08:39 Автор: Ирина Георгиева

Финансите на българските общини са пред пълна катастрофа, а хазната ще трябва да налее в тях спешно десетки милиони левове, пише в. "Сега". Точно 156 от общо 256 кметства са приключили 2015 г. с дефицит.

Според МФ просрочените плащания не трябва да надхвърлят 5% от отчетените разходи за последната година. Този лимит е нарушен от 71 кметства, докато 25 са затънали в дългове и харчат голяма част от приходите си за обслужването им. В края на 2015 г. общинският дълг достига 1,3 млрд. лева.

Още по темата

Тези картини "лъснаха" покрай дебатите на първо четене в пленарната зала на предложените от Министерството на финансите (МФ) промени в Закона за публичните финанси. Те предвиждат да бъде създаден механизъм за подкрепа на финансово затруднени общини, включително възможност за покриването от централната хазна на отпуснати на кметовете безлихвени заеми.

Към мотивите на проекта нямаше абсолютно никакъв анализ и оценка, но вчера от екипа на в. "Сега" са разбрали, че МФ в крайна сметка е представило подробни данни по искане на няколко депутати. Анализът на самата справка показва тежки проблеми. 

Дълговете на общините вече стигат до 1,27 млрд. лева. Столична община се нарежда на челно място по размер на дълга през 2015 г. Тя е следвана от Варна със 79.6 млн. лв. и Пловдив - с 35.3 млн. лв.

Въпреки впечатляващите суми дългът при тези големи кметства не тежи несъразмерно на бюджета и те не надхвърлят ограничението за максималния размер на разходите, които могат да правят през годината за обслужване на заемите си. 

За разлика от тях други 25 общини са надхвърлили лимита и са платили за обслужване на дълга над 15% от средния размер на собствените си приходи и изравнителната субсидия за последните 3 години. Например община Рудозем е извършила плащания по общинския дълг през 2015 г. в размер на 148.4%, при ограничение от 15%.

В тази негативна класация следва малката община Ковачевци с плащания по дълга през 2015 г. в размер на 123.5% от собствените приходи и субсидията. В списъка попадат и големи общини като Перник (48.5%) и Кюстендил (19.1%).

71 кметства имат прекалено големи просрочени задължения и биха надхвърлили предложения нов лимит за този показател. По предварителни данни, това са Белоградчик с 82.2%, Стамболово с 52%, Велинград с 44%, Симитли - 44%, Пирдоп - 43.4%.

Като цяло в края на миналата година просрочените задължения на общините са били 184.8 млн. лв., като 64.6% от тях са натрупани от 20 управи с крупни просрочени задължения. В списъка води Сливен с 20 млн. лв. просрочени дългове към края на годината, следван от Кърджали с 13 млн. лв., Перник с 12.7 млн. лв., Велинград - 11.3 млн. лв.

В справката не е посочено какъв евентуален ресурс ще е необходим за закърпване на бюджетите на фактически фалиралите общини, но сумата ще е солидна. От данните става ясно, че на общините вече са дадени безлихвени заеми в размер на 170 млн. лв., а МФ настоява да има възможност безлихвените заеми да могат да се плащат с безвъзмездна субсидия от страна на държавата.

fallback
fallback