България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо запада регионалното развитие?

Повечето български емигранти в Европа са от периферията на страната

04.12.2015 | 11:01 Редактор: Мария Аладжова
Защо запада регионалното развитие?

Западането на регионите в България се дължи на липсата на перспективи за развитие. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът в областта на регионалните политики доц. Косьо Стойчев.

Значителна част от младите хора, емигрирали в Европа, са именно от западналите в страната региони, посочи Стойчев. По негови думи това се дължи на „недохранването” на образователната система и липсата на перспективи за реализация в провинцията.

Експертът по регионалните политики предлага да бъдат създадени локални общности с цел специализация на учители:

„Трябва стимул, който не изисква големи финансови средства. Аз винаги съм предлагал да се започнат проекти, които ползват наличните средства и ресурси на регионите”, обясни Косьо Стойчев.

Според него държавата продължава да не работи добре с бизнеса в регионите, който би могъл да привлече в частния сектор. 

По темата се включи и доц. Александър Трифонов от Института за регионално развитие, който напомни, че преди промените промишлеността в периферията на страната се е развивала добре. Частният бизнес може да помогне, заяви Трифонов и обясни, че в новия програмен период на ЕС за 2014 – 2020 година е отбелязано, че частните фирми могат да участват във финансирането на оперативните програми и по този начин да облекчат общините, които разполагат с недостатъчни средства.