fallback

Франция ще инвестира 10 млрд. евро в Индия

Двустранни сделки в енергетиката, инфраструктурата и отбраната

25.01.2016 | 11:25

Френски компании ще инвестират 10 млрд. евро в Индия за 5г., съобщи в понеделник министърът на финансите на Франция Мишел Сапен по повод визитата на президента Оланд в Индия, предаде АФП.

 

Самолети

Френският президент, който ще присъства на тържествата по случай Деня на републиката ще подпише и договора за продажба на 36 изтребители Rafale.

В Делхи започнаха преговорите по дългоочакваната сделка за 9 млрд. долара на произведени във Франция Rafale между Оланд и премиера Моди, съобщи Ройтерс.

"Преминахме решителен етап. Най-важното е постигнато. Остават финансовите аспекти, които ще бъдат решени в близките дни", каза Оланд.

Премиерът Нарендра Моди се опитва да привлече френски компании в Индия и високи технологии в отбраната и други сектори в опит да насърчи местната индустрия и производство.

 

Локомотиви

Alstom подписа в понеделник в Делхи договор с Indian Railways за доставка на 800 локомотива. Френската група обяви през ноември, че поръчката ще бъде за 3,7 млрд. евро и предвижда доставката на 800 локомотива и услуги по поддръжката им.

Сделката включва и строеж на завод за локомотиви в щата Бихар.

 

Енергетика

По време на визитата на Оланд ще започнат и преговорите за строежа на 6 ядрени реактора от френската компания Areva в Западна Индия. Сделката бе забавена заради поемането на ядреното подразделение на Areva от EDF.

Индия разчита на френски инвестиции за модернизация на жп система, водните и транзитни системи на 50 градове.

 

Борба с тероризма

"Индия и Франция са две велики нации с принципи и ценности, които могат да станат обект на нападения, защото представляват свободата. Дори и днес и двете страни са изправени пред заплахи, които трябва да посрещнем и това ще направим чрез засилване на стратегическото ни партньорство, каза Оланд на 25 януори.

И Франция, и Индия бяха обект на атентати на ислямисти.

След последното видео, разпространено от ИДИЛ в социалните мрежи, Оланд каза, че Франция няма да бъде стресната със заплахи. Затова извънредното положение в страната бе удължено, каза Оланд.

Индия се готви да отбележи Деня на републиката при извънредни мерки за сигурност. Министерството на вътрешните работи на Индия смята, че има "реална заплаха за 67 годишнина от приемането на Конституцията и пазара на 26 януари в Делхи.

fallback
fallback