fallback

Fraport взе на консеция 14 летища в Гърция

Договорът е за 40г. и 1,2 млрд.евро

14.12.2015 | 12:57

Лявото правителство на Гърция подписа в понеделник първата си голяма приватизационна сделка с германския летищен оператор Fraport, оценен на 1,2 млрд. евро концесия и управление на 14 регионални летища, съобщи компанията.

Летищата са: Актио (PVK), Кавала (KVA) и Солун (SKG), както на островите Корфу (CFU), Крит (CHQ), Кефалония (EFL), Кос (KGS), Митилини (MJT), Миконос (JMK), Родос (RHO), Самос (KGS), Санторини (JTR), Скиатос (JSI) и Закинтос (ZTH).

 

"Днес подписахме договора", каза директорът на гръцката Агенция за приватизация HRADF Стергиос Пициорлас, цитиран от Ройтерс.

Fraport и гръцкият му партньор, енергийната компания Copelouzos се договориха да плащат ежегодна такса от около 23 млн.евро за 40-годишната концесия на летищата на популярни туристически острови, включително Корфу и Санторини.

Консорциумът съобщи в изявление, че ще поеме операциите на летищата от есента на 2016, когато ще плати договорената сума и ще инвестира общо 330 млн.евро за модернизацията им до 2020.

 

 

Гърция очаква 1 млрд. евро до петък

Комисията по икономически въпроси на гръцкия парламент започва дебати по условията за превода на 1 млрд. евро заеми от кредиторите, съобщава Катимерини. Членовете на комисията трябва да обсъдят проектозакона, а във вторник да влезе за одобрение в парламента.

Ако бъде гласуван до вторник вечерта, както се очаква, в сряда ще заседава работна група на ЕС, която трябва да даде зелена светлина за отпускане на заема.

Гръцкото правителство се надява да получи парите до петък.

Реформите, предвидени в текста са свързани с новия приватизационен фонд, промени в енергетиката и отваряне на пазара на необслужвани кредити.

 

Гърция и кредиторите се договориха, че 49% от системния енергиен оператор ще бъдат приватизирани.

20% ще бъдат продадени на частен инвеститор и 29% ще бъдат пуснати на борсата в Атина.

fallback
fallback