Банката на БРИКС няма да се конкурира с други международни финансови институции

Става дума повече за взаимодействие, отколкото за конкуренция, заяви президентът на банката

10.12.2015 | 15:06 Редактор: Мариета Иванова
Банката на БРИКС няма да се конкурира с други международни финансови институции

Банката на БРИКС няма се конкурира с други международни финансови институции, заяви в интервю за ТАСС президентът на Новата банка за развитие Кундапур Ваман Каматх.

„Ако говорим за многостранните банки за развитие, то тук в по-голяма става дума в голяма степен за сътрудничество и взаимодействие, отколкото за конкуренция“, коментира той.
 
По думите на Каматх в развиващите се страни потребността от финансиране на инфраструктурни проекти ще достигне трилиони долари ежегодно, като се има предвид, че общият обем на кредитите на всички банки за развитие не превишава 100 млрд. долара.

„Не достигат още 900 млрд. Затова ми се струва, че ми се струва, ще остане само сътрудничество, а не съперничество“, подчерта той.

По думите на Каматх оглавяваната от него структура трябва да усвои опит от по-стари финансови институции.

 „Съществуващите международни банки за развитие имат много голям опит, достигащ в определени случаи 70-80 години. Но в същото време трябва да отчитате факта, че банките за развитие финансират по правило само около 10 процента от необходимата сума. Останалите идват от пазарни източници“, коментира той.

„Ние трябва да се учим от всички- от търговските банки, от инвестиционните банки, от финансовия пазар, тъй като всички те създават разни продукти, поставят разни ценови ориентири и т.н.,“ коментира Каматх.