Русия поканила Гърция да се присъедини към Банката за развитие на БРИКС

Ципрас отговорил, че страната му има интерес към предложението

12.05.2015 | 09:33 Редактор: Мариета Иванова
Русия поканила Гърция да се присъедини към Банката за развитие на БРИКС

Руският заместник-министърът на финансите Сергей Сторчак е предложил на гръцкия премиер Алексис Ципрас Гърция да се присъедини към Банката за развитие не БРИКС, предава Sputniknews.com.  

Предложението е било отправено по време на телефонен разговор между Сторчак и Ципрас, станало ясно от публикувано на сайта на Сириза съобщение, цитирано от медията.

Премиерът на Гърция е посочил, че внимателно ще обмисли предложението. Той ще има възможност да го обсъди с лидерите на БРИКС по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург тази година.

Руският заместник-министър на финансите е представител на Банката на БРИКС, която в момента с учредява.

През юли 2014 във Форталеза, Бразилия държавите-членки на БРИКС подписаха споразумение за учредяване на Нова банка за развитие с капитал от 100 млрд. долара и известна преди това като Банката на БРИКС.  

Русия, Индия и Бразилия ще вложат по 18 млрд. в резерва. Очаква се Китай да вложи най-голям дял – от 41 млрд. долара, а Южна Африка останалите 5 млрд. долара. Прогнозите са, че банката ще е една от най-големите финансови институции за финансиране на различни инфраструктурни проекти в страните от БРИКС и развиващите са пазари.

Новоназначеният председател на финансовата институция е Кундапур Ваман Камат, бивш директор във втората по големина банка в Индия  ICIC.