fallback

Иран, Русия отхвърлят намаляване на производството на петрол заедно със Саудитска Арабия

Преди срещата на ОПЕК на 4 декември

04.12.2015 | 07:12

Изглежда малко вероятно страните-износителки на петрол да постигнат споразумение за повишаване на цените на срещата си в петък, след като Иран, Ирак и Русия отхвърлиха изненадващото предложение, представено от Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на петрол в ОПЕК Саудитска Арабия бе готова да предложи на членовете на организацията да намалят производството с 1 млн барела дневно през следващата година, ако страните, извън ОПЕК се присъединят, съобщи преди това Energy Intelligence.

Саудитски източник каза, че докладът на Energy Intelligence /EI/ е „безпочвен“, но отказа да коментира повече, а източник от EI потвърди данните. Цените на петрола в четвъртък се повишиха с 3%, но анализаторите смятат, че ще бъде трудно да се постигне споразумение.

В навечерието на срещата на ОПЕК във Виена в петък, министрите на страните-членки на организацията се срещнаха в четвъртък на предварителни консултации.

На срещата е било разгледането предложението на Венецуела за съкращение в добивите с 5%, съобщи министърът на петрола на Иран Биджан Зангане.

На предстоящото заседание Саудитска Арабия може да се изправи срещу сериозен опонент, който може да поиска намаляване на производството – Иран, съобщава РИА Новости. Във вторник Зангане писа на генералния секретар на ОПЕК Абдала ал-Бадри с молба да спазва квотата от 30 млн барела дневно и да намали излишното производство преди свалянето на санкциите срещу Иран.

На декемврийското заседание на ОПЕК ще участва и Индонезия, която се връща в организацията след като прекрати членството си през 2009.

Нефтените компании на Русия са готови за конкуренция със страните от ОПЕК при преразпределение на обемите на добива и дори при тяхното увеличение, каза руският министър на енергетиката Александър Новак.

fallback
fallback