Русия обвини, че семейството на Ердоган търгува петрол с ИД

Русия съобщи, че има сателитни снимки, показващи петролни танкери, които пътуват от територията, окупирана от ИД до Турция

02.12.2015 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
Русия обвини, че семейството на Ердоган търгува петрол с ИД

Руският министър на отбраната обвини семейството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е директно замесено в търговията на петрол с терористичната група ИД, съобщи BBC.

Турция е най-големият купувач на "краден" петрол от Сирия и Ирак, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов.

Ердоган обеща да подаде оставка, ако твърденията за контрабанда са обосновани.

Русия и Турция са в обтегнати взаимоотношения, откакто турската страна свали руския бомбардировач Су-24.

Руският президент Владимир Путин обвини Анкара, че е свалила бомбардировача над сирийската граница, за да защити доставките си на петрол.

"Според налична информация от най-високо ниво на турското политическо ръководство, президентът Ердоган и семейството му са замесени в този криминален бизнес. Турското ръководство демонстрира екстремен цинизъм. Вижте какво правят! Те са нахлули на територията на друга страна и нагло я ограбват." - коментира Антонов пред журналисти в Москва.

Руските "доказателства"

Руското министерство на отбраната съобщи, че има сателитни снимки, които показват петролни танкери, които пътуват от територията, окупирана от ИД до Турция.

Камионите пътуват до три места, според ведомството - в това число и рафинерии - в Турция, а някои към трети страни.

От Москва заявиха, че за сега са публикували само "част от доказателствата".

На 30 ноември Ердоган предизвика руския си колега да представи доказателства за обвиненията си - и каза, че ще подаде оставка, ако се установи, че твърденията са истина.

"Веднага след като това твърдение се докаже, благородството на нашата страна изисква да направя това. Няма да остана на този пост. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли?" - коментира Ердоган