Лукарски: Икономическото министерство се фокусира върху иновациите

Развитието на секторите с високо ниво на знание цели да задържи младите хора, заяви той

03.12.2015 | 16:35 Редактор: Мариета Иванова
Лукарски: Икономическото министерство се фокусира върху иновациите

Политиката на Икономическото министерство е фокусирана върху иновациите, заяви ресорният министър Божидар Лукарски при откриването на иновационен форум „Innovation Exchange”, организиран от Британското посолство в София, предава Агенция Фокус.

Той посочи още, че Министерството залага на ускорен растеж и повишаване на добавената стойност в икономиката.

"Развитието на секторите с високо ниво на знание цели да привлече и да задържи младите хора в страната. Иновативните проекти са приоритет в новия програмен период и в бюджета за следващата година", коментира той, допълвайки че има предвидени и повече средства за национално финансиране.

Лукарски определи четири приоритетни области с най-голям растеж в сектора, свързан с иновациите.

Още по темата

"Тези области включват информационни и комуникационни технологии, мехатроника и чисти технологии, индустрии за здравословен живот, биотехнологии и нови технологии, креативни творчески и рекреативни индустрии", коментира той.
Икономическият министър посочи още, че фокусът на ОП "Иновации и конкурентоспособност" в периода 2014-2020 година пада именно върху иновациите. Той допълни, че до края на годината предстои да бъде отворена и схемата за внедряване на иновациите по тази програма.

Той отчете, че разходите за  научно- изследователския развой през 2014 бележат ръст от 25,8%, надхвърляйки  650 млн. лева. - „Делът на тези разходи от БВП също нарасна от 0,64% през 2013 година до 0,78% през 2014 година. Нашата амбициозна цел като министерство в периода до 2020 година е той да достигне 1,5%, а защо не и повече от БВП", коментира Лукарски.

По този начин страната ни може да премине в групата на умерените иноватори, коментира той.