Банките в САЩ проверяват трансферите си за връзки с ИДИЛ

18.11.2015 | 06:13
Банките в САЩ проверяват трансферите си за връзки с ИДИЛ

Американските банки проверяват транзакциите си за потенциални връзки със заподозрени за атентатите в Париж, а властите отложиха планираната поддръжка на компютрите, така че да проверят ключови бази данни, използвани от финансовите институции за потенциално подозрителни преводи, съобщава Ройтерс.

Банковите транзакции, за които се докладва по американските закони за пране на пари тази година показаха растящ брой сигнали за потенциални финансови операции с групировката Ислямска държава.

„Някои от информациите, които имаме за финансиращите мрежи на ИДИЛ.. идват от вас“, каза Джералд Робъртс Дж., ръководител на отдела за разследване на финансиране на терористични операции на ФБР на конференция на Американската банкерска асоциация във вторник.

Още по темата

Той каза, че банките са започнали „да проверяват“ транзакциите си за връзка със заподозрени за атентатите в Париж и докладват какво са намерили на властите, но не даде повече детайли.

Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите на САЩ /FinCEN/, която поддържа база данни с милиони доклади, които финансовите институции правят по закона и регулацията за борба с прането на пари, пусна мейл в петък вечерта, с който обявява, че компютърната поддръжка се отлага заради атентатите в Париж.

Целта на забавянето на поддръжката е да се позволи на органите на реда да „проверят след атентатите“, каза Сара Грийн, която ръководи политиката за борба с пари в регулаторния орган на финансовата индустрия, цитирана от Ройтерс.

Директорът на FinCEN Дженифър Шаски Калвъри отказа да потвърди за Ройтерс дали органите на реда са открили някакви транзакции, свързани със заподозрени за атентатите в Париж. Тя каза, че базата на данни на закона за банковата тайна е била полезна в разследването на ИДИЛ и „чуждестранните терористи“. Проверката в базата данни дава по хиляда сигнала месечно за възможна дейност, свързана с Ислямска държава, ръст от 800 през април, каза Калвъри.