fallback

МТСП работи върху нов закон за социалните услуги и повече пари за общините

Това, което се случва като социална политика е израз на случващото се в държавата, посочи министър Калфин

08.11.2015 | 18:30 Автор: Ирина Георгиева

Министерство на труда и социалната политика работи върху нов закон за отделяна на социалните плащания от социалните услуги, съобщи вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин по време на Националния съвет на ПП АБВ, ПГ на ПП АБВ. По думите му това, което се случва като социална политика е израз на случващото се в държавата.

Започнати са така необходимите промени в социалните системи, посочи министър Калфин, предаде агенция "Фокус". Като пример той посочи пенсионната система, където промените вече са се случили.

"Една от тежките теми е свързана с хората с увреждания и това е проблем на много от общините в България. Там идеята е да преструктурираме ресурса до тези, които имат най-голяма нужда. Работим по нов закон за отделяне на социалните плащания от социалните услуги." - каза още той. 

Увеличаване на бюджета на общините

Вицепремиерът посочи, че от АБВ ще има предложение за увеличаване на бюджетите на общините, които имат повече социални услуги. По думите му пусната е втора програма, по която се отпускат 150 милиона лева европейски средства за социални услуги.

Бюджет 2016г.

Разходите в Бюджет 2016г. са се увеличили с 2 млрд. лева спрямо 2015г., посочи министър Калфин.

"От тези 2 милиарда допълните средства около ¼ са за социална политика, но голяма част отиват в пенсионната система. Там увеличението ще бъде с около 500 милиона лева." - обясни Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

Субсидиите и трансферите за общините за централния бюджет се увеличават с 10%, като в момента те са около 2,485 милиарда лева, а през следващата година ще са 2,662 милиарда лева, поясни вицепремиерът. По думите му това е едно от големите увеличения, а именно с 200 млн. лева повече. Разчита се на увеличаването на собствените приходи на общините, поясни той.

fallback
fallback