fallback

Стачката на Lufthansa спира в неделя

Протестите продължават от понеделник до петък

08.11.2015 | 12:09

След два дни на протести, блокирали десетки хиляди пътници, самолетите на Lugthansa ще подновят полети в неделя, но само за един ден, съобщава Дойче веле. Протестът ще продължи в понеделник.

Независимият синдикат на стюардите /UFO/, представляващ кабинният екипаж, съобщи, че членовете му се връщат на работа в неделя след два дни протести, засегнали 95 000 души, летящи с Lufthansa. Стачката, обаче ще продължи от понеделник до петък другата седмица.

В събота бяха отменени полетите от летище София на Lufthansa от и до Франкфурт. В неделя сайтът на летище София показва, че няма смущения в полетите на германския превозвач. Полетите на другите превозвачи се изпълняват нормално.

 

Още по темата

Стачката спира за ден в неделя

Германският синдикат на кабинния екипаж каза, че прекратява стачката в неделя, за да облекчи завръщащите се от почивка туристи, които ленят обикновено в последния почивен ден. Ръководителят на организацията Николе Боблис каза, че пътниците, купили си билети за полетите от понеделник до петък не би трябвало да очакват да летят с Lufthansa.

„Все пак ще съобщим в неделя от кои летища и кои конкретни полети ще бъдат изпълнявани“, каза той, цитиран от Дойче веле.

Lufthansa съобщи на сайта си:

„Няма да има смущения на полетите на 8 ноември. Отделни отменени полети могат да се очакват по оперативни причини“.

 

 

Largely regular flight operations on 8 November after industrial action. More information here: https://t.co/ce8zvPCelx

— Deutsche Lufthansa (@Lufthansa_DE) November 8, 2015

Полетите от Франкфурт и Дюселдорф бяха най-засегнати досега, но след края на есенната ваканция за южните германски провинции синдикатите казаха, че могат да включат в стачката и Мюнхен.

Над 800 полета, сред които почти всички къси и средни полети в Европа бяха отменени от началото на стачката в петък, 6 ноември 2015.

Говорител на компанията каза, че загубите от първите два дни на протест на кабинния състав биха достигнали милиони евро. Той добави, че германският превозвач няма да може да пресметне цената на протестите, докато не спрат.

Lufthansa се опитва да преговаря с различни представители на служителите си намаляване на пенсионните разходи в рамките на програмата за икономии, която ще й позволи по-добре да се конкурира с нискоразходните превозвачи и силно субсидираните авиокомпании от Персийския залив.

Стачката на пилотите тази година струва 130 млн евро на компанията. Преговорите между ръководството на компанията и синдиката водят от две години.

fallback
fallback