Владимир Каролев: Осигуровките са пряк данък върху труда

Нищо не се осигуряваме като плащаме този данък, заяви икономистът

22.10.2015 | 10:03 Редактор: Мариета Иванова
Владимир Каролев: Осигуровките са пряк данък върху труда

Терминът „осигуровка“ е начин да се скрие фактът, че това е данък върху труда, коментира в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria икономистът и съветник в Министреството на икономиката Владимир Каролев. По думите му това е „пряк данък и нищо не е се осигуряваме, когато "го плащаме, "което е вредно“.

Предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за увеличаване на минималния осигурителен праг в 37 сектора Каролев коментира с думите:

„Няма никакъв икономически, иконометричен, статистически смисъл, нито доказателства, но има социалистическо-популистичен смисъл в предложението за увеличение на осигурителните прагове“.

По думите му, ако с държавен декрет за увеличаване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове ще се „направи една държава по-богата – да направим една заплата 3 хиляди евро и Швейцария да ни духа праха“.

В този връзка посочи, че последната година на растеж е била 2008, а натрупаният спад от почти 6% едва е бил покрит през годините до сега.

 "През целия този период имаме над 50% увеличаване на минималната работна заплата и в още по-големи степени минималните осигурителни прагове,“ коментира Каролев. - „Единственият ефект от това е, особено в райони, в които производителността е много ниска и там такова увеличение на минималната работна заплата води до увеличаване на сивия сектор и безработицата“, заяви икономистът.
 
„Какво се случва, когато един собственик на фирма може да си позволи да плати 500 лв., а минималният праг е 700 лв.? Имаме човек, който съвсем нормално се е съгласил да получи 500 лв., обаче работодателят му плаща данък върху 700  лв. И всъщност данъчното бреме може да мине и над тези 30%“, даде за пример Каролев.

Той също така предложи да бъдат анализирани ползите и разходите във връзка със сектора на тютюнопроизводството.
Повод за коментара му станаха думите на премиера Борисов, че няма има изключение за тютюнопроизводителите при увеличението на осигурителните прагове.

Цялото интервю с Владимир Каролев може да гледате на сайта http://www.bloombergtv.bg тук.