Горанов: Полицаите, които могат да бъдат набити на улицата трябва да са първа категория

Обмисля се увеличение на минималната работна заплата през 2016г.

12.10.2015 | 15:50 Редактор: Ирина Георгиева
Горанов: Полицаите, които могат да бъдат набити на улицата трябва да са първа категория

Обмисля се ново увеличение на минималната работна заплата през следващата година, а до Бюджет 2016г. остават още две седмици. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов. Според него полицаите, които могат да бъдат набити на улицата трябва да са първа категория.

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Аз продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, примерно през уикеднда, трябва да бъдат първа категория. Докато тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория. Така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск." - обясни министър Горанов.

Финансист № 1 на България посочи, че много отдавна води този дебат с МВР.

"Той би донесъл съществени спестявания по бюджета на МВР. За съжаление, все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока. Това предстои. Няма да оставим хората без заплати." - подчерта министър Горанов.

Ще има повишение на заплатите в системата на средното образование, обеща финансовият министър. По думите му увеличението ще бъде от началото на 2016г.

"Това не са обещаните 20 млн. лева за системата, които е разумно да бъдат предоставени под формата на еднократни бонуси, но със сигурност не предрешават бюджета за следващата година." - поясни министър Горанов.

Вероятно ще има увеличение и в МТСП за големите агенции и най-вече Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта.