fallback

С Glencore поражението заприлича на криза

Швейцарската компания падна с 27,7% в Хонконг

29.09.2015 | 08:30

15-месечното свободно падане на суровините започва да прилича на истинска криза. Инвеститорите реагираха на намалялото търсене от Китай и на края на ерата на евтините пари на Фед, съобщава Bloomberg, чийто индекс на фючърсите на суровините падна с 50% от върха през 2011 и осем от десетте най-зле представящи се в Standard & Poor’s 500 тази година са компании, свързани със суровините.

Още по темата

Изглежда, че всичко се срива едновременно, продължава Bloomberg. Alcoa Inc., най-големият американски производител на алуминий съобщи, че ще се раздели на две компании заради пренасищането от бума в производството.

Royal Dutch Shell обяви, че се отказва от добивната си кампания в американска Арктика след като похарчи 7 млрд долара.

В понеделник Glencore, гигантът-символ на времето, с IPO през 2011, придобил конкурент през 2013, падна с 31% по време на лондонската търговия.

„Докато Китай се забавя и има много несигурност, опасенията на пазара се засилиха и намалението в темповете на търсене за всички суровини май тегли всички отвъд ръба“, казва Ед Хирс, управляващ директор на малък производител на петрол.

Върховите цени на златото и среброто са отпреди четири години, петролът потъна след юни 2014 и решението от ноември на ОПЕК да продължи да добива, въпреки свръхпредлагането и американските цени на природния газ намаляха до по-малко от една четвърт от нивата от 2008.

Нещата ще се влошат, според анализаторите Джон Лафордж и Уорън Пайс от базираната във Флорида Ned Davis Research Group. Суровините може би са в четвъртата година от 20-годишен мечи супер цикъл според бележка от 14 август. Анализаторите следят срива на суровините от 18в. и откриват, че са водени от фактори като пазарен подем, вместо от фундаментите, каза Лафордж в интервю в понеделник.

"Добрата новина: повечето щети са нанесени през първите шест години", казва Лафордж.

Стратегията за намаляване на дълга, обявена преди три седмици от главния изпълнителен директор на Glencore Айвън Гласенберг и планът за продажба на дял в земеделска компания не успя да спре кървенето. Investec Plc предупреди в понеделник притежателите на акции, ако се задържат такива цените на суровините.

fallback
fallback