fallback

Какво означават изборите в Сингапур за компаниите от САЩ

Джудит Фъргин, директор на Американската търговска камара в Сингапур

14.09.2015 | 12:33

Джудит Фъргин, директор на Американската търговска камара в Сингапур коментира какво означават изборите в страната за компаниите от САЩ, които работят в Сингапур. Джудит Фъргин разговаря с Хаслинда Амин, Блумбърг.

Инвестиционната общност следеше много отблизо изборите в Сингапур. След като управляващата партия спечели мнозинство, сигурно е било облекчение, как мислите?

Бих казала, че реакцията на нашите членове беше потвърждение, че ще има приемственост на политиките в бъдеще. Че факторите, които правят Сингапур толкова привлекателно място за инвестиции ще продължат да действат.

 

Един от въпросите по време на предизборната кампания бе за чуждестранните работници в страната. Компаниите, дори американските, следяха този въпрос много внимателно.

Да, всички следим този въпрос от 4-5 години. Всъщност направихме специално проучване сред нашите членове, за да разберем кои са основните проблеми. Оказа се, че най-голямата тревога е дали ще могат да локализират сингапурските служители, от които се нуждаят. Не само на входящото ниво на компаниите си, но и за ръководни постове.

 

Има ли усещане, че Сингапур ще осигури служителите, от които има нужда за американските компании?

Колкото повече вървим напред, толкова по-малко доверие има, че ще намерят достатъчно сингапурци, които да заемат всички работни места. Това е много позитивен инвестиционен климат и търсенето на работна ръка е почти непрестанно.

Поради естеството на нашите инвестиции много корпоративни центрове и регионални офиси работят от тук. Имаме вероятно непропорционално високо търсене на хора с професионални умения, много опитни професионалисти.

 

Разходите също са голям проблем не само за големите мултинационални компании, но и за средните и малки компании. Какво виждаме, като говорим с американските фондове и другите чуждестранни компании. Тревожат ли се от растящите разходи на операциите им в Сингапур?

Всеки инвеститор в Сингапур е силно загрижен за цената, на която прави бизнес. Има два начина да се погледне на въпроса. От една страна цената на труда би била по-висока от много съседни икономики, но производителността е също много по-висока, така че е от полза да се работи тук.

Другите разходи за правене на бизнес като наемите за офиси и жилища се понижиха и фирмите има желание да разговаря с правителството на Сингапур, за да се намери начинда продължи решаването на този въпрос.

 

Още по темата

Подобни проблеми ще станат ли препятствие пред желанието на американските да инвестират в Сингапур дългосрочно?

Не вярвам. Една от силните ни страни е, че сме инвеститори, били сме тук от десетилетия, а някои от компаниите ни - от век. Това, което търсят инвеститорите тук е същото, което искат във всяка страна по света, където влагат парите си.

Те очакват производителност, прозрачност, спазване на законите, защита на интелектуална собственост, наличие на работна сила. Всички активи, които Сингапур предлага са налице, както в миналото, когато компаниите са дошли.

 

Внимателно следим съставянето на новото правителство. Това ще стане до две седмици. Има ли някакви промени в политиките, които бихте искали да видите?

Не искаме толкова много промени в политиките, въпреки че хората биха искали да имат малко повече светлина върху ограниченията на работната сила. Но сме наясно, че правото на чужденците да работят е единствено в прерогативите на правителството на страната-домакин, бихме искали да продължи диалогът, който водехме с правителството на Сингапур.

Така че като има въпроси, несигурност или проблеми, да можем да му ги кажем.

 

fallback
fallback