Валутните резерви на Китай с рекорден спад в защита на юана

Валутен коментар от Хонконг на Дейвид Инглес, Bloomberg

08.09.2015 | 07:07
Валутните резерви на Китай с рекорден спад в защита на юана

Китайската централна банка /PBOC/ публикува най-новите данни за валутните си резерви в понеделник, 7 септември 2015. Те показват признаци на спад. Валутен коментар от Хонконг на Дейвид Инглес, Bloomberg на 8 септември 2015 в предаването "First Up".


Още по темата

Ясно е, че Китай не може вечно да поддържа юана с помощта на резервите си. През август може би беше изразходвана по-голяма част от тях, имайки предвид, че тогава беше обявен и новия механизъм за определяне на валутния курс.

Той засили спекулациите, че юанът ще поевтинява още и централната банка беше принудена да действа. Успоредно с това продължава и отливът на капитали от страната, което също е свързано с местната валута. Защото когато инвеститорите напускат, те искат да обменят своите пари и да купят щатски долари.

Изводът е от последните пет месеца е, че китайските валутни резерви продължават устойчиво да намаляват. Спадът е с около 400 милиарда долара спрямо същия период на миналата година. Но това е цената за поддържането на финансова стабилност.

Друг е въпросът доколко тази тенденция е устойчива в дългосрочен план.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, властите в Пекин се надяват, че при стабилизирането на валутния курс интервенциите на пазара ще бъдат прекратени.  Това би увеличило конкурентоспособността на износа и вероятно ще върне част от финансовите потоци към страната.

Други икономисти обаче считат, че използването на резервите в подкрепа на юана не може да продължава повече и единственият изход е да оставят пазарните механизми да определят валутния курс.