Китай успокои Г-20, че пазарът на акции в страната ще се стабилизира

Икономическата ситуация в Китай беше основна тема на срещата на Г-20 в Анкара

07.09.2015 | 11:09 Редактор: Велко Каменов
Китай успокои Г-20, че пазарът на акции в страната ще се стабилизира

Китай беше основна тема на дискусиите по време на срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20, проведена на 4 и 5 септември 2015 г. в Анкара.

Всички искаха да разберат дали пазарът ще започне да се успокоява и дали икономиката на страната върви по пътя на стабилността. Гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан и подуправителят И Ган говориха по време на срещата и представиха плановете за китайските пазари. Гуверньорът Сяочуан заяви, че намесата на държавата на пазара на акции е спряла свободното му падане и че основните икономически индикатори са наред. Япония обаче обвини Китай, че плановете, които са представили, не са достатъчно подробни.

Г-20 пледира за избягването на конкурентни девалвации или с други думи за избягването на валутна война. В известна степен обаче валутната война вече започна. Девалвацията на юана се отрази сериозно на пазарите. Еврокомисарят Пиер Московиси заяви, че реформите в Китай,  трябва да продължат. „Надявам се властите да са решени да направят нужното, за да избегнат волатилността, която може да има негативни ефекти върху световните пазари и че искат да запазят растежа силен”, допълни еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Мосивиси.

Г-20 публикува и комюнике, в което косвено призовава Фед да вдигне лихвите. В комюникето не се назовава пряко САЩ, но желанието за „увеличаване на лихвите в развитите икономики” сочи пряко натам. Следващата среща на Федералната комисия по операциите на открития пазар ще се проведе на 16 и 17 септември във Вашингтон и несъмнено финансовият свят ще я следи много внимателно.