fallback

Защо Шинзо Абе иска номера ти

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg в предаването First Up

03.09.2015 | 09:04

Администрацията на премиера на Япония Шинзо Абе започва да издава социалноосигурителни номера в опит да повиши събираемостта на данъците и плащанията към бюджета и изтънялата социална система на страната, която се бори с един от най-големите дългове в света. Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg в предаването "First Up" на 3 септември 2015.

Още по темата

Когато законът бъде прокаран, японското правителство ще издава на всеки гражданин или дългосрочно пребиваващ в страната номер за социално осигуряване. Така управляващите ще получат нов инструмент за проследяване на няколко неща - първо, хората, които не си плащат данъците и второ, фирми които укриват такива или не плащат осигуровки.

Но за да е напълно ясно, не става въпрос за налагане на нов данък, а за механизъм, който ще подобри събираемостта в рамките на вече съществуващото данъчно законодателство. Като цяло данъчната събираемост не е чак толкова голям проблем за Япония, тя все пак е развита икономика, но в контекста на огромното дългово бреме на страната в момента, което расте с всяка изминала година, и слабият икономически растеж, данъчната ефективност се превръща наистина в сравнително спешен проблем.

Системата, която се казва "Моят номер", ще помогне за балансирането на разходите за социално осигуряване. През 2014 година например Япония е похарчила 110 трилиона йени, или около 950 милиарда щатски долара, за неща като здравеопазване, грижи за възрастните хора и така нататък. А в данъчните приходи на правителството има недостиг от 12 трилиона йени, тъй като част от компаниите не плащат осигурителните вноски за служителите си.

С новите мерки този дефицит би трябвало да бъде намален. А тя не е никак малка, защото погледната в сравнителен план, представлява около 10% от цялата сметка. Така че спестяването в случая би помогнало на японското правителство. Като цяло се очаква данъчните приходи да се повишат с 2 милиарда щатски долара на година.

Те ще са изключително полезни, защото Япония има най-високия дълг, като процент от брутния вътрешен продукт, в света - близо 250 на сто. За сравнение в Гърция това съотношение е 180%, а в Съединените щати - под 100%.

 

fallback
fallback