fallback

Maersk получи разрешение за добив на газ в Северно море

Якоб Томасен, гл. изп. директор Maersk Oil

31.08.2015 | 14:45

Moeller-Maersk A/S спечели одобрението на правителството във Великобритания за плана си за 4,5 млрд долара за развиване на газовото находище в Северно море, чието производство може да задоволи до 5% от общто търсене във Великобритания през 2020 или 2021, съобщи Maersk в понеделник, 31 август 2015. Maersk Oil ще бъде оператор на находището с 49,99% дял, а JX Nippon Oil & Energy Corp има 34,01%, а BP 16%.

Коментар от Абърдийн на Якоб Томасен, гл. изп. директор Maersk Oil за Манъс Крани от студиото в Лондон на Bloomberg TV на 31 август 2015.

Още по темата

Вие започвате в Северно море, когато всички останали тичат да се спасяват. Смело решение.

Да, наистина сме доволни от тази страхотна новина в момент, когато в индустрията ни няма много добри новини.

 

Прав сте, няма много. Това показва ли вот на доверие в Северно море, след като мнозина миналата година казваха, че там повече няма смисъл да се разчита, защото няма големи запаси.

Това показва откритието на голямо находище на газ. То е най-голямото за четвърт век във Великобритания. Решението стана възможно не само благодарение на откритието, но и на новите фискални облекчения на правителството, въведени с цел стимулиране на инвестициите.

 

Дайте ни някаква представа за дейността - колко очаквате да произвеждате до 2019? Какви инвестиции правите? Това е важен етап от програмата ви, нали?

Да, за нас е един от основните ни проекти. Инвестицията е за 4,5 млрд долара. Това е голяма сума. За Великобритания проектът ще осигури около 5% от потреблението на газ през 2020. Ние очакваме да открием около 6000 работни места. Затова е важен за нас и за цялата страна.

 

Министърът на финансите Джордж Осбърн приветства тази инвестиция. Неговите политики за Северно море - доколко и в каква степен ви насърчиха да направите тази инвестиция от 4,5 млрд долара?

Не би било възможно да реализираме този проект без фискалните стимули в последните години. Ние оценяваме подкрепата. Разбира се, ние осигуряваме доставки от голямо газово находище, но това не би било възможно без подкрепата.

 

Още по темата

Кажете ми какъв е балансът между проучване за нови запаси и купуване на нови запаси? Какъв е този баланс за Maersk Oil?    

В миналото сме правили доста проучвания. Но при сегашния пазар смятаме, че има възможности да се купят привлекателни активи или портфолио, които са подходящи за нас на пазара на сливания и придобивания.

Ние активно търсим на пазара на сливания и придобивания.

 

Ще ни помогнете ли малко? Пазарът на сливания и придобивания е огромен свят. Кой е под най-голям натиск в него? Американските активи ли или близкоизточните, или пък азиатските?

Ние смятаме, че ще бъдем сме сред първите пет оператори в Северно море до 2020. Насочени сме натам. Вярваме, че в региона на Северно море има добри възможности. Това е приоритетния ни регион, в който търсим възможности. Гледаме и в други региони.

 

fallback
fallback