Защо въглеродните емисии в ЕС поскъпват

Коментар на Натаниъл Булард за телевизия Bloomberg от Хонконг

28.08.2015 | 16:59 Редактор: Георги Стоянов
Защо въглеродните емисии в ЕС поскъпват

Това е нещо като суровина. И тя поскъпва от началото на годината, но какво представлява тя? Кажи ни за тези от нас, които не следим европейските пазари на въглеродни емисии?

Натаниъл Булард: До някъде сте права. Всъщност вие не купувате 8 тона въглеродни емисии, когато купувате въглеродна квота.

Това, което купувате, е разрешението да изхвърлите тези въглеродни емисии в атмосферата.

Още по темата

Това се прилага в Европейския съюз за около 12 хиляди големи предприятия, големи електроцентрали, всичко, което може да изхвърли емисии и този пазар е създаден поне на теория като начин да се регулира общото количество въглеродни емисии в Европейския съюз.

А каква е динамиката зад този пазар, която е различна от тази зад супер цикъла при суровините, която наблюдаваме сега?

Натаниъл Булард: Това е добър въпрос, защото това е, както може да предположите, нещо като регулаторен инструмент, за разлика от петрола, който е истинска суровина, алуминия или медта, соята, всичко останало.

Така че това, което движи този пазар е фактът, че в ЕС са осъзнали, че той е доста пренаситен – тоест цените са много ниски и механизмът не работи особено добре.

Така че ЕС се намеси с инструмент, наречен резерв за стабилизиране на пазара. Тоест те понижиха предлагането и така цените започнаха да се повишават, което пък влияе на поведението на големите електроцентрали и големите замърсители.

Защото цялата идея е замърсяването да бъде скъпо, така че хората да бъдат насърчавани да не го правят.

Натаниъл Булард: Цялата идея е това да се превърне в пазар, който влияе на поведението на компаниите, а не просто да си купувате емисии и никога да не променяте политиката си към замърсяването.

Идеята е с времето цената за квота да се повиши до нива, при които ще е също толкова скъпо да си купите тази квота, колкото и да инвестирате в технология, която да намали емисиите ви.

Или пък това което купувате и което изгаряте. Всичко. Така че идеята е, че с времето компаниите ще са принудени да използват повече възобновяема енергия и по-малко фосилни горива и ще започнат да преструктурират пазара на електроенергия.

А каква е идеята зад това да повишавате цените?

Натаниъл Булард: Ако повишите цените, тогава ще дадете шанс на хората се замислят много сериозно, какво правят като производител на електроенергия или като замърсител.

Струва ли си да изхвърлям въглеродни емисии или си струва да променя поведението си.

Струва ли си да направя нещо различно, като например да инсталирам нови технологии или да затворя някой стар завод, който замърсява доста сериозно.

Ако сигналът, който ви дава цената, е не, вие обикновено продължавате да правите това, което правите.

Просто плащате малко повече и системата остава същата. Така че идеята е цените да се повишат до нива, които могат да ви накарат да промените поведението си.

Особено когато слагате цена за замърсяването и тя се отразява на оперативните ви разходи.

Натаниъл Булард: Точно така, вместо просто да плащате някаква малка такса, която просто плащате и продължавате.