fallback

Успешна ли е политиката на Китайската централна банка

Коментар на Енда Куран за телевизия Bloomberg от Хонконг

18.08.2015 | 16:25 Автор: Георги Стоянов

Обясни ни какво стои зад тази теза за ‘Невъзможната троица’ и как по-свободният валутен курс може да помогне на китайската монетарна политика тук.

Енда Куран: Предполагам, че това е доста академичен дебат. Миналата седмица обаче чухме доста за това, как обезценяването на юана ще помогне на износа и разбира се, че това е част от пазарната им реформа.

Тук обаче има и трети ъгъл, а именно че мярката разширява монетарната им политика. Това е важна стъпка.

Още по темата

Това предоставя на Китайската централна банка допълнителен инструмент за насърчаване на икономиката, както и за контрола на дълговите нива.

Когато имате по-свободен валутен курс, той играе ролята на автоматичен стабилизатор, както виждаме в много страни.

Курсът се покачва и пада, когато е необходимо. Така че това помогна на Китайската централна банка в тяхната задача.

А какво означава това за Китайската централна банка в краткосрочен план, защото научаваме за проблеми с ликвидността заради отслабването на юана. Очакваме ли допълнително понижаване на лихвите?

Енда Куран: Това винаги е била възможност. Анализаторите казват, че това е доста вероятно. Те все още имат достатъчно голям арсенал от конвенционални амунции по отношение на монетарната си политика.

Не забравяйте, че те могат да понижат лихвените си проценти и капиталовите изисквания към банките значително, ако им се наложи.

Мисля, че въпросът е, колко осезателен ще е ефектът от понижаването на тези лихви. Те вече понижаваха лихвените проценти 4 пъти от ноември.

Не мисля, че те получават ефекта, който биха желали. Така че имам чувството, че правителството ще се наложи да предприеме допълнителни фискални стимули.

Може би да накара големите институционални банки наистина да подкрепят растежа и да увеличат кредитирането за икономиката.

Но да, не може да изключим Китайската централна банка да понижи лихвените проценти.

Винаги казваме, че Китайската централна банка има на разположение сериозен валутен резерв. Сега обаче виждаме, как тези резерви се свиват с 40 милиарда на месец. Колко устойчив е този темп на свиване?

Енда Куран: Ще е доста скъпо, ако продължават така. Говорим за суми, равняващи се на спасителната програма за Гърция.

Отново се връщам към това, че не сме наясно, какво Китайската централна банка ще предприеме.

Не знаем, до каква степен са склонни да позволят юана да се обезцени и как новият валутен режим ще се отрази, така че си струва да следим ситуацията.

Знаем обаче със сигурност, че ако те продължат с интервенциите, те ще трябва да се справят с чувствително изтичане на капитали.

Да, те могат да понижат лихвите, но ще трябва да харчат и от резервите си. Така че си струва да следим ситуацията. Колко от резерва си ще похарчат през идните месеци?

fallback
fallback