Девалвацията на китайския юан би трябвало да насърчи ръста и да повиши търсенето на петрол

Прекаляват ли китайците

14.08.2015 | 08:25
Девалвацията на китайския юан би трябвало да насърчи ръста и да повиши търсенето на петрол

Експерти смятат, че Пекин е действал твърде прибързано, като девалвира валутата си, за да насърчи икономическия растеж, но че ако успее, ще засили търсенето на продукти на суровия петрол, пише Sputnik.

„Цената на износа на Китай ще падне и това би трябвало да стимулира икономиката им“, каза проф. Детлеф Халерман от Texas A&M University за Sputnik в сряда.
„Когато стимулира икономиката им, те ще имат по-голямо търсене на суров петрол и петролни продукти“.

 
Във вторник PBOC позволи юанът да падне с 1,9% спрямо долара, за да подкрепи икономиката на страната. Курсът долар-юан от сряда показа нов спад от 1,6%.
 
Когато цената на юана пада, обяснява Халерман, експортът поевтинява, китайските компании успяват да продадат повече продукти по света и повече кеш влиза в икономиката на страната.
 
С повишението на търсенето на повече китайски продукти, китайското производство ще търси повече петрол, за да създаде тези продукти, казва експертът.
 
Халерман предупреждава, че като девалвира валутата си, Пекин практически засилва стойността на щатския долар, валутата, в която се търгува петролът, като с това петролът, с който работят неговите предприятия, става по-скъп.

„Краткосрочният ефект е в това, че  китайците се опитват да стимулират икономиката си, намалявайки стойността на валутата си и увеличавайки износа си.. но цялостният ефект за част от икономиката им е, че ще плащат повече за петрола“, казва Халерман.

 
Професорът по приложна икономика от университета Джон Хопкинс Стив Ханке каза на Sputnik, че китайците прекаляват в опитите си да насърчат ръста.

„Смятам, че са доста паникьосани, защото паричното предлагане расте бавно“, каза Ханке.


Най-големият проблем, според Ханке е в това, че САЩ и Международният валутен фонд принудиха Китай да промени валутната си политика.
 
Китай имаше повече стабилност и висок ръст при фиксирания валутен  курс между юана и долара от 1994 до 2004, обясни Ханке.
 
САЩ, добави Ханке, започна на иска Китай да направи юана по-скъп и китайците най-накрая го направиха.
 
Според него те са отстъпили и това е добавило нестабилност и несигурност в картината.
Несигурността е лоша за Китай и света, подчертава Ханке, особено имайки предвид факта, че Китай осигурява 50 процента от ръста на глобалната икономика.
МВФ приветства китайското решение да девалвира юана, но посочи, че китайската валута трябва да се търгува свободно, за да спечели пазарна стойност и ефективност.