fallback

Шойбле поиска парламентът да подкрепи гръцката програма

Ханс Никълс, Bloomberg

18.08.2015 | 14:00

Ханс Никълс от Bloomberg коментира от Берлин интервюто на министъра на финансите на Германия, Волфганг Шойбле за ZDF.

 

Шойбле действа чрез доверието, което има, защото всеки знае, че стигна много близо до момента, в който щеше да позволи на Гърция да излезе от еврото, дори настояваше. Сега използва това доверие, за да се опита да накара партията на Меркел да подкрепи този вот.

Не сме искали Гърция да излиза от еврото, каза Шойбле.

Той прати писмо до партията, каза, че Гърция е на "устойчив път" и част от всички тези усилия е интервюто му снощи за публичния оператор ZDF.

Той продължи да настоява обаче МВФ да има роля в програмата. Ето какво каза точно той:

"Съвсем сигурен съм, че МВФ ще участва в програмата, както заявихме, това е абсолютно необходимо".

За един финансов министър, който настоява конкретни неща в целия процес, е забележително, че ни поднася предположението си как МВФ щял да участва.

Защото МВФ не е давал официално потвърждение. Бундестагът има само писмо от Европейския механизъм за стабилност - Bloomberg получи копие от него. В него се пита наистина дали МВФ ще участва в програмата.  Ето какво пише в писмото:

"Участието на МВФ във финансовата помощ на този етап е неуточнено".

Сметките показват, че вотът ще мине. Меркел има 60 отказали се от 311. Тя ще получи подкрепа от по-малкия си коалиционен партньор. Според проучване на Ханделсблат 57% от германците не искат вотът да мине, само 37% го подкрепят.

Има и още един въпрос, който дори е още по-важен: "Мислите ли, че Гърция ще изпълни реформите?". 87% от германците не вярват, че Гърция ще го направи.

 

Каква е подкрепата за програмата в Европа

Испания ще гласува и изглежда ще подкрепи. Естония трябва също да гласува. Германия също трябва да го гласува. В някои страни като Латвия и Литва има някои комисии, които вече са подкрепили. Франция също даде зелена светлина.

След това имаме цял куп страни, които просто ще парафират тази помощ. Вероятно най-трудното ще бъде в Германия, но май ще мине. Поне от гледна точка на парламентаризма, вотът ще мине.

Последна бележка - 86 млрд сумата, с която обобщаваме този пакет. Има съобщение обаче от Зюддойчецайтунг, според което Гърция ще има нужда от още 6 млрд евро.

 

fallback
fallback