Какво означава девалвацията на юана

Коментар на Андрю Шийтс, старши стратег на Morgan Stanley за телевизия Bloomberg от Лондон

14.08.2015 | 17:52 Редактор: Георги Стоянов
Какво означава девалвацията на юана

Андрю, имахте цяла седмица да проследите турболенцията при юана. Какво означава всичко това за теб досега?

Андрю Шийтс, старши стратег на Morgan Stanley:

След тази голяма промяна, винаги е изкушаващо да си направим непосредствени заключения по един или друг начин.

Но си мисля, че това е случай, при който ние наистина трябва да изчакаме и да видим дали това е само корекция на валутния курс или тя е част от по-широк пакет от стимули.

Още по темата

И си мисля, че тази разлика наистина е от значение. Ако това е просто изолирана мярка, тогава този прецедент вероятно е негативен, защото той увеличава несигурността.

Китай е основна икономика. Те бяха във фокуса на пазарите цяла година и сега взимат един валутен режим и го заменят с нещо друго.

Може да погледнете скритата волатилност на юана и да погледнете, какво очакваха пазарите и как тази волатилност се повишава.

Така несигурността на пазара се засилва. Сменяте един режим с друг.

От друга страна пазарите се опасяваха за растежа в Китай цяла година, така че ако се окаже, че тази мярка е следвана от по-нататъшни стимули за икономиката, по нататъшни фискални стимули, тогава опасенията за рисковете пред растежа в Китай ще се понижат.

В същото време, ако погледнем американския пазар, това охлади очакванията, че Фед ще повиши лихвите непосредствено, както и за темповете на това повишаване.

Така че по този начин бихме имали едновременно по-малки рискове пред китайския растеж  и по-бавно повишаване на лихвите от страна на Фед. И това може да се приеме като нещо положително.