Петролът със спад за 7-ма поредна седмица

Коментар на Грейс Лий за телевизия Bloomberg от Хонконг

14.08.2015 | 17:46 Редактор: Георги Стоянов
Петролът със спад за 7-ма поредна седмица

Грейс, добре дошла. Предполагам, че Китай продължава да поражда опасения.

Грейс Лий: Да, Китай е един от най-големите вносители на петрол тази година, така че предполагам, че забавянето на вноса на петрол в Китай и търсенето в страната ще има негативен ефект върху петролните пазари.

В дългосрочен план това поражда опасения, но в краткосрочен не мисля, че сме толкова притеснени в момента, защото Китай все още внася доста петрол.

Още по темата

Вносът на петрол в страната е нараснал с около 30% през последните 2 месеца. И това е така, защото страната се опитва да запълни стратегическите си запаси от петрол.

Досега е приключила първата фаза от тази програма. Те са придобили стратегически резерви за 22 дни, включително количествата за комерсиално потребление.

Те искат запасите да бъдат увеличени, така че да стигат за 100 дни. Така че докато стигнем до там има още доста време. Ето защо в средносрочен план не сме особено притеснени.

Но как реагират производителите на тези по-ниски цени?

Грейс Лий: Някои от компаниите представиха резултатите си и се оказа, че свиването на капиталовите разходи е достигнало около 10%.

Това са все още сравнителни ниски нива, за да имат някакъв по-сериозен ефект. Сега добивът се извършва главно от национални петролни компании като тези в страните от ОПЕК.

За ОПЕК няма причина да ограничават производството за момента, защото ако го направят, производството на шистов петрол отново ще се възстанови.

Разбира се, от гледна точка на търсенето, възобновяемите енергийни източници също навлизат на пазара.

Така че предполагам, че стратегията на ОПЕК за сега е да задържат тези нива на производство в средносрочен план, независимо от цената на петрола.

Но за какво друго трябва да се притесняваме през втората половина на годината?

Грейс Лий: Мисля, че и през втората половина на годината, ние все още няма да сме достигнали баланс между търсенето и предлагането.

Мисля, че има още доста фактори, които петролните пазари трябва да калкулират, като например иранският петрол.

Иранският петрол все още не е сигурен. Трябва да изчакаме до декември, когато ще стане ясно дали ядрената сделка наистина ще бъде приложена.

И разбира се, до каква степен търсенето реагира на тези цени? Защото сега американските шофьори карат повече и използват повече петрол.

Така че реакцията на потреблението към по-ниските цени на петрола е нещо, което пазарът също трябва да отчете.