Какво ще донесе пътуването на Ердоган в Китай

Симин Демокан, Bloomberg

27.07.2015 | 09:25
Какво ще донесе пътуването на Ердоган в Китай

Президентът Ердоган ще потърси китайска помощ за стимулиране на забавящата се турска икономика. Той ще предложи и засилване на политическите отношения между двете страни. Ще предложи и повече инвестиции като през май, когато Industrial and Commercial Bank of China купи турската Tekstilbank за около 250 млн долара.

Двете страни са в преговори за продажба на система на ракетна отбрана.

Турция има висок търговски дефицит с Китай очаква, но не очаква баланс в търговията с втората най-голямата икономика в света, само иска да намали разликата.

Ердоган се опитва да привлече повече богати китайски туристи. Иска и Китай да облекчи визовия си режим, за да бъде по-лесно за турските бизнесмени и туристи да посещават Китай.

Ердоган може да засегне и правата на мюсюлманското население, уйгурите, които живеят в Китай. В Турция започнаха протести след съобщения, че им е било забранено да постят по време на Рамазана. Пекин отрича тези обвинения, а въпросът обтегна отношенията между Китай и Турция.

Накрая в разговорите може да бъде засегната и темата за включването на Турция в Шанхайската петорка. Когато Ердоган се ядоса на ЕС за забавянето на стъпките на страната към общността, той често заплашва да се включи в организацията Шанхайско сътрудничество. Но досега не изпълнил заканата си.

Докато Турция се готви да посрещне лидерите на Г20 през ноември, ще бъде интересно да видим какво ще излезе от това пътуване до Китай.

Симин Демокан, Блумбърг, Истанбул.