Водената от Саудитска Арабия коалиция обяви 5-дневно примирие в Йемен

Коалицията спира огъня в неделя

25.07.2015 | 18:17
Водената от Саудитска Арабия коалиция обяви 5-дневно примирие в Йемен

Водената от Саудитска Арабия обяви петдневно примирие, което трябва да влезе в сила в Йемен от неделя, 26 юли 2015 по молба та президента в изгнание Абд-Рабу Мансур Хади, съобщи Ройтерс.

Коалицията започна да бомбардира хутските милиции и военните, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех от 26 март 2015, в опит да ги изтласка обратно към южните и централни райони и да установи правителството, което сега е в изгнание.

Новината за примирието бе съобщева след като 80 души загинаха при въздушен удар в Таиз, централен Йемен в събота сутринта. Над 150 бяха ранени.

Едноседмичното примирие в началото на месеца, за което посредничеше ООН се провали, след като Саудитска Арабия съобщи, че не е била известена за това от Хади, от чието име действа, за да спре огъня.

Писмо от Хади, което бе изпратено до Риад, за краля на Саудитска Арабия в петък, моли за примирие, за да се позволи на хуманитарните доставки да бъдат доставени в разкъсваната от война страна, съобщи държавната агенция SPA, цитирана от Ройтерс.

По време на примирието коалиционните сили ще спрат военни действия, но ще си запазят правото да отвръщат на нарушения от страна на подкрепяните от иран шиитски хути и сили, лоялни на Салех, съобщава още Ройтерс.

Посланикът на Иран за развитието на бизнес отношенията с България след падане на ембаргото.

 

/Снимка: Министерството на туризма на Йемен/