fallback

Намалява делът на хората, които плащат данъците си в брой

61% от българите предпочитат да платят задълженията си към държавата с карта

20.07.2015 | 15:11 Автор: Мариета Иванова

Със 17% намалява делът на българите, които плащат данъците си в брой за последните две години, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

61% от българите биха платили своите данъци с карта в Националната агенция по приходите (НАП) или някой от нейните клонове в страната, ако имат достъп до POS терминал. Това е ръст от 20% спрямо данъчната кампания от миналата година, когато този процент достига точно 41% от населението, сочат данните от проучване, направено по поръчка на Visa Европа за България. Допитването е направено в 10 български града -  София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Шумен и Сливен, сред 400 души, на възраст между 18 и 55 години, подали годишна данъчна декларация (ГДД) като физически лица за 2014 г.  

Желанието да разплатят своите задължения към държавата посредством банкова карта са заявили 59% от гражданите в столицата, което е увеличение от 21% спрямо предходната година. Сред жителите на по-големите градове този процент е 62 на сто или 23% повече от 2014.

Главна причина за нарастването на популярността на този тип разплащане е удобството – 76% от респондентите споделят, че това е основното им предимство пред кешовите разплащания. Други предимства на електронните разплащания според българите са пестенето на време (58%), лесното им осъществяване (57%) и възможността да разполагаш с всичките си пари (33%).

Резултатите от проучването показват още, че само за три години (от 2013 г. насам) делът на хората, които плащат своите данъци и такси в брой е намалял със 17%.

“Електронните разплащания са едно от най-ефективните средства за борба със сивата икономика, която в България достига 32%. Академични проучвания показват, че увеличение в употребата на картови разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните приоритети на Visa Европа за България“, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

През 2015 г. делът на хората, които имат достатъчно средства, за да погасят задълженията си без  да  отлагат намалява с 10% спрямо миналата година и достига 29% от населението.

В същото време се увеличава броят на хората, които теглят кредит, за да заплатят своите данъци и такси – тази година те са 11%, или с 5% повече спрямо предходната.

От проучването става ясно, че няма промяна при хората, които намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях – те продължават да са 4% от запитаните. Общо 42% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време, за да си платят данъците.

Спрямо планираните за плащане данъци и такси през 2014 г., през 2015 г. почти два пъти е по-нисък делът на хората, които реално са заплати данък върху недвижим имот и такса смет преди края на данъчната кампания. Така през тази година почти половината от българите (49%) са платили данък върху недвижим имот, а такса смет е била заплатена от 44% от респондентите. Година по-рано, тези проценти достигат съответно 87% и 82%. През настоящата година 49% са платили своя данък върху лек автомобил, докато по време на миналогодишната кампания, броят на хората, които са планирали да го направят е бил 53%.

През 2015 г. 16% от българите са се възползвали от отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения, като са платили до 10 февруари, а други 17% - с плащане до 31 март. Останалите 67% не са се възползвали от възможността да получат отстъпка при ранно погасяване. 

fallback
fallback