Контролът на капитала в Гърция може да се окаже въпрос на живот и смърт

Bloomberg с репортаж от гръцка клиника, която доброволно се опитва да помага на хиляди пациенти

03.07.2015 | 15:29 Редактор: Виктория Крумова
Контролът на капитала в Гърция може да се окаже въпрос на живот и смърт

Общинската клиника „Метропилитън“ обслужва безплатно хиляди пациенти.

Марита Корли, доброволец, Metropolitan Community Clinic: Имаш пари в банката, но не можеш да ги вземеш и да си купиш лекарства, така че не можеш да платиш на доставчиците си, така че трябва да кажеш на пациентите „Съжалявам, но нямаме това лекарство“. Не би трябвало да бъде така. Какво и да се внася в Гърция, ще имаме недостиг и проблеми.

Още по темата

Това лекарство е три в едно. В тази малка кутия има 28 хапчета, дори не са 30 за цял месец. Струва 25 евро. За сърце и диабет – това са лекарствата, от които наистина имаме нужда, и никога не са ни достатъчни. Ако всеки ден имахме камион с медикаменти, бихме го използвали. Мисля, че ще става по-зле, но не знам колко по-зле. Би трябвало да затворим врати, да се приберем и да оставим гръцкото правителство – което и да е гръцко правителство – да се погрижи за гражданите си.  

Не бих я нарекла аптека, но какво можем да им кажем? Ще раздаваме лекарства в продължение на три часа и после отпращаме хората. Или ще им даваме, докато паднем или рафтовете се изпразнят…

Д-р Гьоргос Вичас, съосновател, Metropolitan Community Clinic: В момента в Гърция има 3 милиона души без застраховка. Системата на общественото здравеопазване не работи. Сега имаме пациенти от всички класи. Например, имаме безработен адвокат, имаме много пациенти, които са били директори на фабрики или бизнесмени. Имаме пациенти от всички класи.