Черешопроизводители от Кюстендил протестират срещу ниската изкупна цена

60 ст. на килограм била изкупната цена в момента

02.07.2015 | 11:16 Редактор: Мариета Иванова
Черешопроизводители от Кюстендил протестират срещу ниската изкупна цена

Черешопроизводители от Кюстендил се събраха днес на протест пред сградата на Община Кюстендил и изразиха недоволство от ниската изкупна цена на плодовете, предава БТА. В протеста, освен производители, се включиха и кметове на селата в общината, където има големи масиви с череши.

„Изкупната цена в момента, която е 60 ст. на килограм, е под себестойността на продукцията. След изваждането на разходите по пръскането и обработката, а след това и цената, която се плаща на берачите, за производителите не остава нищо“, коментирали участници в протеста.

"Няма да ги берем - ще останат по дърветета. Ще наберем, колкото да си сложим ракия и другото ще изгние. Няма смисъл да се берат", казаха още производители.

„Решението е по най-бързия начин да се направи сдружение на черешопроизводителите. Поискахме и компесационни мерки от страна на държавата“, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Той настоява за извънредни спешни мерки за подпомагане на черешопроизводителите, за да бъдат намалени загубите, които те търпят, вследствие на наложената забрана за внос в Руската федерация и предлага компенсация в размер на 250 евро за тон.

"От 11 години се занимавам с това. Всяка година има проблеми по време на черешовата кампания, но тази година са особено големи, заради ембаргото", каза Ивайло Борисов.

Той заяви, че днес е било поставено началото за създаване на Сдружение на производителите на череши от района.

Преди седмица министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заяви, че въпреки наложеното ембарго от Русия, има пазар за българската черешова продукция. От думите й стана ясно, че България произвежда около 37 хиляди тона череши годишно.