Десислава Танева: България произвежда около 37 хиляди тона череши годишно

15% от продукцията е от Кюстендил

27.06.2015 | 14:56 Редактор: Мариета Иванова
Десислава Танева: България произвежда около 37 хиляди тона череши годишно

България произвежда около 37 хиляди тона череши годишно, като повече от 15 процента от тях са от региона на Кюстендил. Това е заявила министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на традиционния Празник на черешата в Кюстендил, предава БТА.

В рамките на събитието са били представени повече от сто сорта череши, наред с тематични изложби на черешови произведения, конкурси за най-едър плод и др.

Над 30 ансамбъла са се включили в музикалната програма в центъра на града.

Сред гостите на празник са били и викарият на Българския патриарх Неофит - епископ Григорий, игуменът на Рилската Света обител епископ Евлогий, делегации от министерствата на земеделието в Словения, Латвия, Чехия, Хърватия, Румъния, Русия и Китай, както и представители на Европейския парламент.

Министър Танева е съобщила още, че при последната кампания за директни плащания на земеделските производители са кандидатствали над 115 хиляди земеделци, които са декларирали 3,7 милиона хектара площи, от които 23 хиляди хектара - за череши.

Тя е отбелязала още, че благодарение на създадения вчера Център за сътрудничество между Китай и 16 държави от Централна и Източна Европа, в областта на селското стопанство страната ни ще може да намира все повече пазари за реализация на родната продукция.

България бе избрана за седалище на този център за сътрудничество в областта на селското стопанство, с възможността да комуникира с тези 16 страни от Централна и Източна Европа за обединяване на усилията в производствата на отделни видове хранителни продукти и суровини от селското стопанство, с цел търговия с Китай, което е перспектива за пазарите. Ние можем да произвеждаме много качествени продукти”, коментира министър Танева. Тя допълнила още, че „посоката, в която трябва да работим, са възможностите за пазари, и то на добри като цени, за да се увеличат доходите на земеделските производители”.

Танева е съобщила още, че 75 процента от износа на череши е бил предназначен за Русия, но че въпреки ембаргото, има пазари за плодовете ни.