fallback

Китай обещава по-голяма гъвкавост на юана

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

26.06.2015 | 08:05

Китай обеща да увеличи гъвкавостта на валутния курс и по-бързо да тръгне към пазарно-ориентирани обменни курсове, съобщи Министерството на финансите на САЩ. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл от Bloomberg в предаването "First Up".

В момента на дневен ред има и по-важни проблеми от юана, например заплахите и обвиненията в кибер атаки и териториалните спорове в Южнокитайско море. Всички те бяха обсъдени на двустранния стратегически и икономически диалог между Съединените щати и Китай. Юанът обаче остана стабилен и дори леко поскъпна спрямо долара, въпреки че управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан заяви, че валутата е сравнително високо оценена.

Така или иначе това не е най-сериозният проблем, по-скоро нещата се въртят около темповете с които се движи реформата и увеличаването на прозрачността във валутната политика на Поднебесната империя. Двете държави излязоха с общо становище, в което се посочва, че Пекин ще ограничи интервенциите на валутните пазари и ще провежда по-прозрачна парична политика.

Но подобни изявления сме чували от китайските власти и в миналото. Но в отделно изявление правителството в Пекин съобщи, че има намерение да увеличи гъвкавостта на валутния курс и да се придвижи по-бързо към това той да бъде определян от пазарните механизми. Така че това в случая е ключовата тема - скоростта на реформите.

За първи път Китай даде да се разбере, че няма да се намесва на валутните пазари, освен ако това не се налага от необичайни или извънредни обстоятелства. На графиката виждаме и движението на китайската валута от началото на годината. През последните няколко месеца тя беше сравнително стабилна, но през първото тримесечие юанът регистрира известен спад. Той се дължеше на временния отлив на капитали от страната, както и на валутната война, която се водеше между Китай и Япония".

 

fallback
fallback