Андрю Ууд: Путин се надцени в Украйна

Коментар на Сър Андрю Ууд, британски посланик в Москва 1995 – 2000 за телевизия Bloomberg от Лондон

22.06.2015 | 17:10 Редактор: Георги Стоянов
Андрю Ууд: Путин се надцени в Украйна

Санкциите, изпълняват ли целта, която си поставиха европейците и американците?

Сър Андрю Ууд, британски посланик в Москва 1995 – 2000:

Те нямаха незабавен ефект-  в смисъл Путин да кажe: "Съжалявам, ще се изтегля от Украйна". Но те имаха силно влияние върху руската икономика, която така или иначе е в плачевно състояние и върху настроението в страната и доказателството за това са отчаяните усилия на руснаците да се отърват от санкциите.

Ако не работеха, те нямаше да полагат толкова усилия да се отърват от тях.  Ако не работеха, нямаше да им пука.

Още по темата

Какви точно щети според вас са причинили санкциите на Русия?

Сър Андрю Ууд: Два вида щети. Единият е непосредственият ефект върху инвестициите и способността им да се финансират, а другият е фактът, че санкциите остават заплаха – ако руснаците например се опитат да разширят заграбените територии в източна Украйна, тогава ще има нови санкции и това ги възпира.

Така че според мен те има този ефект. Може би след няколко години ще видим в ретроспектива, че те са имали сериозен ефект върху поведението на Русия в източна Украйна.

Само ще спомена, че в новините се появиха заглавия за учението на НАТО в източна Европа. Говори се, че американците и техните съюзници ще разположат тежко въоръжение в балтийските републики. Смятате ли, че това ще се изтълкува като провокация от Русия?

Сър Андрю Ууд: Логично трябва да се приеме като отговор, а не като провокация, след като руснаците продължават да провеждат извънредни и много мащабни учения в региона.

Те направиха много, за да кажат ние сме силни и сме тук и така нататък, така че това на първо място е отговор.

Разбира се, те ще заявят, че това е провокация, защото то много добре се вписва в пропагандата им. Обаче грешат.

Какво според вас руснаците искат да се случи в Украйна сега? Ситуацията, каквато е сега, устойчива ли е от руска гледна точка?

Сър Андрю Ууд: Не мисля. Всъщност те малко се надцениха в тази игра. Когато питате, какво искат руснаците, това е едно нещо, а какво иска Путин, това е друго.

И аз не съм сигурен, че той има много ясна идея, какъв трябва да бъде изхода, освен тезата – аз искам да доминирам Украйна.

И това е част от проблема. Както казах, той се надцени и създаде нещо като анархия в Украйна, която не е в интерес на Русия по никакъв начин.

Свеждат ли се нещата до често цитираната теза, че нестабилността по руските граници повишава популярността на Путин и че трябва да разглеждаме ситуацията в Украйна през тази призма?

Сър Андрю Ууд: Неговият режим зависи от този преувеличен патриотизъм, както и от просперитета, който първоначално донесе на страната си.

Така че сега има сериозна опасност за режима му, тъй като сега неговата легитимност намалява.

Думите му на икономическият форум в Петербург бяха – справяме се добре. Той почти игнорира факта, че брутния им вътрешен продукт се свива и неговата идея да започнат да се справят още по-добре е да увеличи държавната интервенция -  което е точно погрешната формула.

Къде виждате Русия в този все по-многополюсен свят? Виждате ли Русия по-скоро като част от азиатския блок или европейския блок? Бихте ли предположили, че в бъдеще те по-скоро ще се върнат към Европа.

Сър Андрю Ууд: Русия се смята за отделна общност, така че те не биха приели роля в европейски, азиатски или какъвто и да е блок.

Митът за многополюсния свят е точно това. Никога не е имало момент, когато Съединените щати са били единственият арбитър на съдбата на света.

Но ако сте руснак, обикновено се приравнявате с американците. Това е вашият естествен аналог, защото това беше положението толкова много години.

Това обаче е илюзия. Те се опитват да открият пътя си в света, какво е тяхното значение в този свят и те все още не са намерили задоволителен отговор за себе си.

Какво ще кажете за отношенията между Гърция и Русия точно сега? Доволен ли е Алексис Ципрас с това, с което се върна от Петербург. Докога Гърция ще играе руската карта?

Сър Андрю Ууд: Имаше толкова много театър около кризата в еврозоната и особено около Гърция. Така че е малко трудно да се каже.

Ако той сериозно мисли, че Русия може да си позволи да финансира Гърция по начина, по който те са свикнали досега, това е илюзия.

Ако Русия иска да предизвика сътресение в ЕС, тази игра може би е перфектна за тях. Има обаче ограничения за това, което можел да направи Ципрас.

Той иска просто да провокира. Ако си мисли, че с това може да окаже натиск върху Брюксел, той ще се опита да го използва. Това е всичко.