fallback

Защо Китай е на път да преосмисли външната си политика

Коментар на Дейвид Туийд за телевизия Bloomberg от Хонконг

16.06.2015 | 18:16 Автор: Георги Стоянов

Те го правят, не е ли така?

Дейвид Туийд: Да, правят го. Бяха принудени заради обстоятелствата. Това, което привлече вниманието ми е тази книга – Силната ръка на Китай, в която става въпрос за защитата на китайските граждани и активи в чужбина.

Написана е от Jonas Parello-Plesner и Mathieu Duchâtel. Оценката и на двамата е, че извън страната има около 5 милиона китайски работници.

Това е много повече от официалната статистика. До този извод обаче те достигат, след като са разговаряли с много анализатори в и извън Китай.

Още по темата

И това означава, че Китай продължава с инфраструктурните си проекти навън  – помислете за Пътя на коприната и какво означава той.

Китай има този мащабен план - Пътя на Коприната -, който опасва цяла Централна Азия с инфраструктурни проекти.

Може да видите картата на страните, през които трябва да премине, за да достигне Европа.

Същото важи за Морския път на коприната. Той ще осигури достъп на китайските компании до много регионални и глобални центрове.

И аргументите в тази книга, които се споделят и от други анализатори, са, че с разширяването на интересите на Китай в чужбина, те ще трябва да направят повече, за да защитят гражданите си.

Видяхме, как това се случи във Виетнам, нали така? Когато те имаха тази нефтена сонда край бреговете на Виетнам и протестите срещу китайските работници.

Дейвид Туийд: Да, това е вярно - тогава имаше убити китайски граждани и Китай направи стъпки, както разбираме, за да разговаря с виетнамските власти, за да успокои ситуацията.

Също така станахме свидетели на историята в Йемен, където неотдавна китайците призоваха за прекратяване на огъня.

Китайски военни кораби провеждат учения в Аденският залив. Два от тези кораби се отправиха към Йемен.

Те също така се включиха в евакуирането на китайски граждани от Южен Судан, както и от Либия. През 2011от Либия бяха евакуирани 35 хиляди китайски граждани.

Но как това променя китайската политика за не намеса, към която те винаги са е придържали и дори са били критикувани заради нея?

Дейвид Туийд: Те съблюдават тази политика от 1955 и тя наистина е била критикувана. Съвсем наскоро миналата година президентът Обама каза, че в известен смисъл Китай се вози гратис, когато става въпрос за глобална сигурност, позволявайки други да понасят тежестта за гарантирането й.

Така че според нас аргументът тук е, че с нарастването на интересите на Китай отвъд граница, те ще стават все по-активни, например в посредничеството за уреждане на конфликти.

Получихме информация, че Китай е събрал представители на талибаните и афганистанското правителство в Пекин, където те са се опитали да посредничат за споразумение между двете страни.

Друга интересна област е Пакистан. Там Китай има проект за инфраструктурен коридор на стойност 45 милиарда долара до пристанище Гуадар на Арабско море.

Пакистанците се съгласиха да разположат там 10 хилядна военна част, за да защитават китайските работници.

Защото в тази провинция - Балочистан имаше доста напрежение, хиляди бяха убити, включително китайски работници.

Въпросът е, до каква степен ще се намеси Китай в усилията за гарантиране сигурността на провинцията и на работниците си.

 

fallback
fallback