Индия се преориентира към слънчевата енергия

Коментар на Сунанда Джаясейлан за телевизия Bloomberg от Бомбай

11.06.2015 | 17:22 Редактор: Георги Стоянов
Индия се преориентира към слънчевата енергия

Фокусът на правителството върху възобновяемите енергийни източници произтича от факта, че Индия плаща за внос на енергия годишно 150 милиарда долара – сума, която се очаква да достигне 300 милиарда до 2030.

Правителството си е поставило за цел да понижи с 10% вноса енергия до 2022 и с 50% до 2032.

Още по темата

За да постигне това правителството на Моди е увеличило първоначално заложената цел да инсталира слънчеви панели, генериращи 20 хиляди мегавата до 2020, 5 пъти до близо 100 хиляди мегавата.

До тогава се предвижда да бъдат инсталирани и вятърни турбини, генериращи 60 хиляди мегавата.

В момента делът на възобновяемите енергийни източници в Индия е 32 хиляди мегавата от общо мощности за 200 хиляди мегавата.

При това за първи път Индия се очаква да инсталира повече мощности за генериране на слънчева енергия, отколкото на вятърна, в опит да се справи с недостига на енергия.

Осигуряването на адекватно дългосрочно финансиране винаги е било предизвикателство при реализирането на подобни проекти.

В Индия лихвените проценти са високи и също така имаме предизвикателства при намирането на тези 200 милиарда долара, от които правителството се нуждае, за да осъществи този преход към чиста енергия.

Някои компании обаче вече демонстрират, че фондове могат да бъдат набирани сравнително лесно, включително държавни компании, като NTPC, която е набрала близо 500 милиона долара.