Индийската централна банка свали лихвите

Понижението беше очаквано.

02.06.2015 | 12:38 Редактор: Велко Каменов
Индийската централна банка свали лихвите

Индийската централна банка намали основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта до 7,25%, съобщава Bloomberg. Понижението на основния лихвен процент по репо сделките, или лихвата, на която тя заема пари на търговските банки, беше очаквано.

Решението обаче не е било лесно за гуверньора на Индийската централна банка Рагурам Раджан, защото макроикономическите данни в Индия са разнопосочни. Производствената активност в страната се възстанови и достигна 4-месечен връх през май, подкрепяна от стабилното вътрешно търсене. Преди това обаче индексът, измерващ производството на 8-те основни индустрии в страната, се сви с 0,4% на годишна база през април, а преди това и с 0,1% през март.

В същото време Раджан се опитва да се справи с високата инфлация в Индия, а сваляне на лихвите по принцип има обратен ефект върху инфлацията.

Климатът е друго предизвикателство пред индийската икономика. Първите дъждове за сезона на мусоните, който продължава от юни до септември, все още не са паднали. Това се случва след като в Индия преди това паднаха много нетипични за сезона дъждове, а страната премина и през една от най-силните топлинни вълни в историята, като горещините взеха много жертви.

Освен това Раджан трябва да внимава и за коментарите на Фед за вдигането на лихвите в САЩ. И преди той е казвал, че централните банки в развитите икономи трябва да мислят за ефектите от паричната политика на глобално ниво.