fallback

Китайският капиталов пазар постепенно се отваря към света

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

10.06.2015 | 09:49

MSCI съобщи, че акциите на конпаниите от континентален Китай вероятно ще бъдат добавени към индексите му след като се реши въпросът с досъпа. Това показва, че най-добре представящия се пазар в света може да привлече милиарди долари. Коментар от Хонконг на 10 юни 2015 на Стивън Енгъл от Bloomberg в предаването "First Up".

Още по темата

"Китайският капиталов пазар постепенно се отваря към света. Квотите за чуждестранни инвеститори бяха увеличени, борсите в Шанхай и Хонконг свързаха търговските си платформи, за да улеснят достъпа на инвеститорите.

Връзката между Шенджен и Хонконг също се очаква да стане факт до края на годината. Това представлява сериозен прогрес, но от MSCI също направиха значима крачка, давайки заявка, че част от акциите, търгувани в континентален Китай, ще бъдат включени в глобалния индекс на развиващите се пазари. Той се използва за бенчмарк от инвестиционни фондове на стойност трилион и 700 милиарда долара.

Тази стъпка и много важна, но е само началото, тъй като от MSCI дадоха да се разбере, че включването на китайските акции предстои, но няма поставени срокове. Компанията заяви, че те ще станат част от глобалния индекс, когато бъдат изчистени няколко важни проблема, свързани с достъпа до финансовите пазари. Тази тема притеснява най-много инвеститорите.

Миналата година, когато от MSCI отказаха включването на пазарите от континентален Китай, много от големите фондове също бяха на това мнение.

От Fidelity нарекоха идеята "безумна", според Schroder Investment тя е "ужасна", а Soc Gen я категоризираха като "нечестна". Дори Марк Мобиус сподели, че в подобен ход няма смисъл, тъй като достъпът до китайските акции е затруднен за чуждестранните инвеститори. Сега той е улеснен, но очевидно не достатъчн, според стандартите на MSCI."

 

fallback
fallback