Производствният индекс в Китай се подобрява за май

Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg

01.06.2015 | 07:01
Производствният индекс в Китай се подобрява за май

Стивън Енгъл коментира от студиото в Хонконг публикуваните от Китай данни за производството през май в предаването на Bloomberg television “Trending Business”.

Още по темата

"Китайският индекс на производствената активност през май се подобрява спрямо предходния месец. Всъщност това е най-високата му стойност от началото на годината, като надвишава границата от 50 пункта - тя разделя експанзията от свиването в промишления сектор. Възходящата тенденция продължава вече трети пореден месец, но трябва да отбележим, че очакванията на експертите, анкетирани от Блумбърг, бяха за още по-добри резултати. Икономистите предвиждаха 50,3 пункта, докато официалната статистика за май показа 50,2 пункта.

През март и април стойността на индикатора остана на ниво от 50,1 пункта, докато през януари и февруари беше съответно 49,8 и 49,9 пункта. В крайна сметка 50,2 не е толкова лоша стойност. Тя е индикация, че темповете на растеж се стабилизират след серията от понижения на лихвите и задължителните резерви за банките. Икономическите стимули постепенно започват да дават резултат, но възстановяването все още остава крехко.

Предлагането на кредите изглежда достатъчно за момента, но търсенето определено е слабо.  В обобщение - официалният индекс на производствената активност в промишлеността достига 50,2 пункта през май. Този в сектора на услугите пък остава малко под нивата от април - 53,2 пункта. Експанзията се запазва и там, макар и с малко по-бавни темпове от предходния месец. В промишлеността обаче възстановяването е доста по-бавно и продължително."