Защо МВФ вече не смята, че юанът е подценен

Коментар на Дейвид Инглес от Bloomberg в предаването First Up

27.05.2015 | 10:30
Защо МВФ вече не смята, че юанът е подценен

МВФ се отказа от дълго поддържаното мнение, че юанът е подценен, с което влезе в противоречие със становището на САЩ и подкрепи аргументите на Китай, който иска валутата да стане резервна. Коментар на Дейвид Инглес от Bloomberg в предаването "First Up."

"Причините, поради които това становище е толкова важно, са няколко. Има цял списък от евентуални последствия, в това число и политически. Например то отслабва аргументът, който често сме чували от Вашингтон - че Китай поддържа нисък валутния курс, за да подкрепя износа и да създава работни места. Няколко часа след изявлението на МВФ обаче, представител на от финансовото министерство на Съединените щати изтъкна, че според него юанът все още си остава подценен.

Още по темата

За МВФ нещата са малко по сложни, защото ако институцията твърдо се противопостави на включването на китайските пари в кошницата на резервните валути, това ще засили опасенията сред много от развиващите се държави, че Фондът се управлява еднолично и в полза на развитите западни икономики. Но това е съвсем друга тема. Иначе, ако погледнем как се движеха валутните курсове напоследък, ще видим че юанът наистина поскъпна значително спрямо останалите световни валути през последната година. Както и спрямо валутите на някои от основните си търговски партньори. Освен това, има резон и във тезата, че поради мащабните финансови стимули и печатането на пари в останалите големи икономики, техните паричин единици са отслабнали спрямо китайския юан. И всъщност номиналния валутен курс спрямо щатския долар не се е променил през последните две-три години. Така че МВФ в случая не иска да се фокусира толкова върху конкретните нива на валутния курс, а как се поддържат те и дали се ръководят от пазарните механизми.

Ето и част от самото становище: "Поскъпването през последната година доведе юана до нива, които вече не са подценени. Китай трябва  да се стреми към постигането на ефективен плаващ валутен курс през следващите две три години". Това е и ключовият извод според мен. Но трябва също така да отбележим, че въпросното становище все още не е официално одобрено от управляващия борд на Международния валутен фонд".