Рекордният възходящ тренд на китайските индекси е на път да приключи

Дейвид Стъбс, анализатор глобални пазари на JP Morgan Chase

29.05.2015 | 08:50
Рекордният възходящ тренд на китайските индекси е на път да приключи

Рекордният възходящ тренд на китайските индекси е на път да приключи, прогнозира Дейвид Стъбс, анализатор глобални пазари на JP Morgan Chase. Властите в Пекин вече си дават сметка за рисковете от спукването на „балона“ и са наясно, че шеметното поскъпване на акциите няма връзка с реалната икономика. Стъбс говори с Джонатан Феро в студиото в Лондон в предаването на Bloomberg Television “On The Move”.

Още по темата

Дейвид Стъбс, JP Morgan Chase: Окуражаващи са сигналите, че властите в Китай вземат мерки, за да успокоят пазарните участници. Брокерските къщи също правят всичко по силите си. Между другото, аз съм на мнение, че мениджърите на много инвестиционни фондове всъщност ще бъдат щастливи да видят началото на края на този шеметен ръст на китайските индекси. Защото голяма част от тях не го очакваха и не се възползваха в пълна степен от него. И сега тяхното представяне е доста по-слабо от това на самия индекс. Това е доста неудобна ситуация и ако се запази, ще означава че професионални мениджъри, които работят отдавна на пазара, всъщност са принудени да преследват доходността на борсовия бенчмарк. Никой не иска това" 

 

 

Как е свързан в момента китайският капиталов пазар с реалната икономика? От една страна финансовите къщи свиха кредитирането, но от друга преследват сериозни печалби на борсата. Ако нещата се объркат, те ще имат проблеми. Освен това ръстът на акциите през последната година все пак увеличи в някаква степен богатството на домакинствата. Какво се очаква от тук нататък? 

Дейвид Стъбс, JP Morgan: Моето мнение е, че китайските капиталови пазари не са свързани с икономиката по традиционния начин, който ние сме изучавали в учебниците - силната икономика означава добри печалби, които водят до поскъпване на акциите. В настоящия случай китайските регулатори предприеха стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж, но те в крайна сметка помогваха повече на финансовите пазари. Това обаче генерира печалби за много от дребните инвеститори в страната и допринесе за ръста на потреблението. Така че ако се стигне до масови разпродажби и срив на борсата, естествено управляващите ще са притеснени, но в същото време те си дават сметка, че настоящата еуфория също не е здравословна, няма нищо общо с реалната икономика и би трябвало пазарът да се стабилизира за известно време.