ЕЦБ не ограничи подкрепата си за гръцките банки

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

21.05.2015 | 12:58 Редактор: Георги Стоянов
ЕЦБ не ограничи подкрепата си за гръцките банки

Радвам се да те видя. Какво гръцките банки ще получат от извънредната програма за ликвидна подкрепа на ЕЦБ? Предполагам, че добрите новини са, че това е най-малкото увеличение от известни време насам.

Ханс Никълс: Може да се каже, че са добри новини, ако си мислите, че ЕЦБ прави това, защото според тях гръцките банки се нуждаят от точно толкова.

Цифрата е 200 милиона евро. По-рано днес обаче ние ви съобщихме, че гръцката централна банка всъщност е поискала увеличение на ликвидната подкрепа с 1,1 милиарда евро.

Още по темата

Така че това увеличение с едва 200 милиона евро е твърде скромно. То няма да им предостави твърде много пространство за маневриране.

От друга страна една наистина добра новина за гръцките банки е, че не е взето решение за евентуално ограничаване на активите, които те могат да използват за обезпечение.

Спомнете си, имаше сериозна дискусия и вчера на срещата имаше дълъг и напрегнат разговор за това, кои точно активи могат да се използват за обезпечение.

Те решиха да не ограничават тези активи. При сегашните правила гръцките банки могат да разчитат от ЕЦБ на около 95 милиарда евро, от които те вече са използвали 80,2 милиарда.

Ако правилата бяха променени, тези средства щяха да се свият чувствително до около 88 милиарда.

Банките могат да разчитат на тези пари, докато в Гърция има адекватен капитал, който да използват за обезпечение.  Ана?

Ханс, кажи ни за прогреса, който е постигнат. Вчера Московиси каза, че е постигнат реален прогрес. Какви са проблемните моменти в преговорите между Гърция и кредиторите й?

Ханс Никълс: Изглежда основният спор е за пенсионната реформа. Това казват хора, запознати с историята.

Кредиторите наистина искат Гърция да реформира пенсионната си система. Това може да означава, че вероятно могат да бъдат договорени известни отстъпки по отношение на реформата на трудовия пазар.

Например повишаване на минималната работна заплата. Не до нивата от преди 2012, но там кредиторите могат да се съгласят на отстъпка.

Господин Ципрас и госпожа Мерлек може да се срещнат тази вечер на срещата в Руга. Още едно нещо, което трябва да знаем.

Господин Ципрас планира да предложи нов данък върху продажбите, след като призна, че първоначалната му идея едва ли би получила одобрение.

Това са последните новини. Имаме важна среща тази вечер. Тогава ще научим повече. В Рига се очертава дълга нощ.