fallback

Задлъжнялостта продължава да тежи върху глобалния икономически растеж

Опитите на централните банкери да инжектират ликвидност в икономиките си могат да доведат до опасни последствия, прогнозира пред Блумбърг финансистът Карл Таненбаум

20.05.2015 | 13:06 Автор: Иван Нончев

Карл Таненбаум, Northern Trust - "Все още не сме достигнали нивата на растеж от преди кризата, но както знаем, тогава те бяха изкуствено напомпани с инструментите на финансовата политика. Новата реалност ще е малко по-скромна, и въпреки това хората са фрустрирани от факта, че все още не сме достигнали по-силни темпове на растеж. Но все пак тепърва предстои значително намаляване на задълженинията. В Съединените щати може би не чак толкова, но на други места - със сигурност. Високите нива на задлъжнялост на домакинствата и правителствата все още задържат растежа на много държави. А и психологията на инвеститорите няма как да се превърне в безоблачния оптимизъм от преди години. Това са двете основни причини, поради които икономическият растеж все още е сравнително нисък" 

ВОДЕЩА - На много места обаче дълговете продължават да се покачват. Централните банки в над 30 държави в момента водят политика на финансови стимули,с надеждата да засилят растежа на своите икономики. Притеснява ли ви тази тенденция? 

Карл Таненбаум, Northern Trust - "Централните банки в момента взимат правилните решения, според мен. Те се опитват да генерират оптимизъм и да променят психологическите нагласи, за които споменах. И опитите да се стимулира финансовия сектор би трябвало скоро да дадат резултат, под формата на повече заетост и икономическа активност. Централните банкери обаче трябва много да внимават, особено тези в Азия, защото има опасност да бъдат въвлечени в своебразно "състезание" на валутни девалвации. А в една подобна игра обикновено никой не печели..."

 

fallback
fallback